China si statele emergente cresc resursele FMI cu peste 450 miliarde de dolari. America nu a vrut sa contribuie cu bani, pentru prima data in istorie
State emergente printre care China si Brazilia si-au oficializat angajamentele de finantare suplimentara a FMI, cu 456 miliarde de dolari. Ele vor contribui astfel la dublarea capacitatii de creditare a institutiei financiare, pentru protejarea economiei mondiale de criza datoriilor din Europa.
12 state, printre care Rusia, India si Africa de Sud, s-au angajat la summitul G20 din Mexic sa contribuie la suplimentarea resurselor FMI, astfel ca angajamentele de finantare au ajuns la 456 miliarde de dolari, in crestere de la suma de 430 miliarde de dolari asigurata in aprilie, relateaza Bloomberg, preluat de Mediafax.
Aceste contributii temporare se vor adauga la cele 380 de miliarde de dolari disponibile in prezent la FMI pentru imprumuturi.
"Tarile mari si mici au raspuns apelului nostru de actiune", a declarat directorul general al FMI, Christine Lagarde, prezenta la reuniune, adaugand ca noile contributii vor fi folosite doar ca "a doua linie de aparare", dupa epuizarea celorlalte resurse.
Liderii G20 participa la Los Cabos la un summit de doua zile dominat de criza din zona euro, in timp ce randamentul obligatiunilor Spaniei se afla la un nivel record.
Canada si SUA nu au vrut sa participe la suplimentarea resurselor FMI, in ciuda apelurilor cancelarului Angela Merkel si ale altor lideri mondiali.
"Va fi pentru prima oara cand Fondul va fi capitalizat fara Statele Unite, ceea ce scoate in evidenta importanta pietelor emergente", a declarat presedintele mexican Felipe Calderon, saptamana trecuta.
Mexic va contribui la finantarea FMI cu 10 miliarde de dolari, la fel ca Rusia, India si Brazilia.
China va furniza 43 de miliarde de dolari, iar Africa de Sud, Columbia, Malaezia, Noua Zeelanda si Filipine si alte tari sume mai mici.