Termen limita oferit de Lagarde a venit ca o confirmare a predictiilor miliardarului George Soros care spunea recent ca Europa mai are doar trei luni pentru a salva moneda unica.

"Constructia zonei euro a luat ceva timp", a spus Christine Lagarde. "Si este o lucrare in constructie in acest moment", a adaugat ea.

Directorul general al FMI a refuzat sa prezica daca Grecia va iesi din zona euro: "Va fi o chestiune de vointa politica si de unitate", s-a limitat sa spuna.

Christine Lagarde a fost criticata dur in Grecia dupa ce a afirmat, intr-un interviu pentru ziarul britanic The Guardian, ca multi eleni incearca tot timpul sa scape de taxe. Si-a cerut scuze ulterior, spunand ca observatiile ei au fost luate intr-un mod "inflamator". Dar, a adaugat ea, "cred ca respectarea fiscala este un instrument necesar pentru a restabili situatia oricarei tari - in Grecia, ca si in altele".

Austeritate vs stimul

Criza in permanenta accelerare in Europa a adus in atentie, mai mult ca oricand argumentul stimul vs. austeritate.

"E nevoie sa se reduca treptat deficitul fiscal, in mod constant", a spus Lagarde. "Nu trebuie sa fie stransa centura atat de tare cum vorbeste lumea, dar trebuie sa fie ceva solid"

Intrebata de Amanpour daca Angela Merkel, cancelarul german, ar mai fi primit atatea critici daca n-ar fi fost femeie, raspunsul a fost NU.

Eu cred ca este un lider foarte puternic si o femeie foarte curajoasa care iese in evidenta intr-o lume dominata de barbati", a incheiat Lagarde.

Situatia in Europa, extrem de delicata

Saptamana aceasta nu a inceput deloc bine pentru Europa. Luni, Bloomberg titra: Evitarea "sucombarii" in fata unui eventual asalt venit din piete. Este principlala preocupare a Italiei zilele acestea. Asta dupa ajutorul de 100 miliarde euro convenit in weekend pentru salvarea bancilor spaniole care au cerut intr-un final ajutor.

Spania a deschis practic cutia Pandorei sambata. A cincea tara din zona euro se pregateste acum sa ceara ajutor extern, este vorba de Cipru.

Testul decisiv pe care-l da continentul este programat duminica pe 17 iunie, cand Grecia iese la vot. Nu putini au fost cei care au spus ca soarta euro este in mainile unui om.