“Am atins un anumit stand de viteza in economice, nu doar in cazul Statelor Unite, dar si in zona euro si Regatul Unit. Intrezaresc o probabilitate de 60% ca o noua recesiune sa se instaleze anul viitor si, din pacate, timpul se scurge fara ca noi sa avem bine puse la punct instrumente politice. Cat despre suverani, acestia nu-si pot salva bancile aflate in dificultate, doarece ele insale (statele) se confrunta cu mari probleme”, a declarat Roubini pentru Bloomberg TV.

Cu ochii pe piete si pe datele din trimestrul trei

“Vom avea de-a face cu o relaxare monetara (reducere a dobanzilor) si o relaxare cantitativa, realizate de catre Fed si alte banci centrale, insa canalul de credit este prabusit…pietele cresc destul de mult acum si asteapta cu sufletul la gura previziunile referitoare la trimestrul al treilea, insa eu cred ca va fi un raliu de scurta durata. Piata macroeconomica, piata muncii si piata creditarii vor avea scaderi din ce in ce mai mari, vor incepe sa se corecteze din nou”, a adaugat economistul.

Piata obligatiunilor se asteapta deja la o recesiune, “dupa ce agentia de rating Standard & Poor`s a scazut randamentele obligatiunilor de la 2,5% la 2%, chiar mai jos decat atat”, a explicat analistul.

Aterizare dificila pentru China

Roubini ii prezice Chinei o soarta nefasta in urmatorii ani. “Vad o aterizare dificila pentru China, dar nu in acest an, ci in 2013, atunci cand toate investitiile lor vor fi foarte aproape de intrarea in faliment. Investitiile Chinei reprezinta la ora actuala 50% din PIB. Bancile chineze detin cateva trilioane de dolari in moneda oficiala (yuan) si estimam ca 30% din imprumuturi vor intra in default, devenind nepermormante.”

Brazilia are nevoie de un presedinte curajos, care sa treaca la reforme

“Brazilia se va confrunta cu propriile probleme, odata cu reformele structurale de care au nevoie. Ar putea avea o crestere economica importanta, insa intrebarea este daca noul presedinte va fi de acord sa faca aceste reforme pentru a reduce aceasta deformare si a creste economia acestei tari”, a spus Dr. Doom despre Brazilia.

Profesorul de economie Nouriel Roubini a prezis, in 2006, o criza financiara “catastrofala” pe care bancile centrale nu o vor putea preveni. Prabusirea Lehman Brothers in 2008 a fost punctul de plecare pentru criza financara care a afectat intreaga lume, cea mai mare din 1930 incoace. Roubini a fost supanumit "Doctor Doom" pentru predictiile sale.

Citeste si:

Cum ar putea transforma mogulii Mexicul in gigantul lumii

Cand si unde se va naste locuitorul cu numarul 7 miliarde al Terrei. Efectele unei planete suprapopulate