Cel mai mare atac informatic din istorie! Guvernul SUA si ONU, lovite dur de hackeri
Timp de 5 ani, hackerii au spionat calculatoarele din 72 de institutii si organizatii vitale ale lumii fara sa se prinda nimeni.
Expertii in securitate ai companiei McAfee au anuntat astazi descoperirea celui mai mare atac informatic din istorie. Hackerii ar fi stat ascunsi timp de 5 ani si ar fi monitorizat serverele din 72 de institutii si organizatii vitate.
Expertii in securite de la McAfee sustin ca in spatele atacurilor ar sta persoane din conducerea unui stat, insa au refuzat sa le si numeasca. Totusi, unul dintre specialistii care aveau acces la informatii confidentiale a marturisit ca dovezile adunate pana acum pun China pe primul loc in cercul suspectilor.
Practic, aceasta tara ar fi beneficiat cel mai mult de pe urma datelor colectate de hackerii pe parcursul celor 5 ani. Lista lunga a victimelor include Guvenele SUA, Canada, Taiwan, India, Coreea de Sud si Vietnam, la care se adauga ONU, Asociatia Natiunilor din Sud-Estul Asiei (ASEAN), Comitetul Olimpic International, Agentia Mondiala Anti-Doping, plus numeroase companii care activeaza in domeniul securitatii si tehnologiei de ultima generatie.
In cazul Natiunilor Unite, hackerii au intrat in reteaua interna in 2008, prin Secretatiatul ONU din Geneva, si au stat ascunsi timp de doi ani. In tot acest timp, au avut acces la documente secrete, potrivit McAfee. "Pana si noi am fost surprinsi de diversitatea incredibila a organizatiilor victime", a declarat vicepresedintele departamentului de Cercetare a Amenintarilor Informatice, Dmitri Alperovitch.
El a publicat astazi un raport de 14 pagini despre atacul informatic. "Ce se intampla cu toata aceasta informatie (n.r. colectata de hackeri), este in continuare o intrebare deschisa. In orice caz, daca doar o fractiune din ea este folosita la crearea unor produse competitive sau pentru a castiga o negociere importanta (datorita faptului ca ai furat informatiile celeilalte echipe), pierderea acestor informatii reprezinta o amenintare economica serioasa", mai spune expertul.
Angajatii McAfee au avut primele indicii in legatura cu acest atac in luna martie a acestui an, cand au descoperit niste log-uri pe un server care era parte dintr-o ancheta. Mergand pe fir, si-au dat seama ca atacurile au inceput la jumatatea anului 2006 sau poate chiar mai devreme. Unele dintre institutii au fost spionate timp de o luna, insa altele, intre care Comitetul Olimpic International si ASEAN, au fost monitorizate mai bine de doi ani. In prezent, ancheta continua la toate cele 72 de victime ale atacurilor.
Sursa: msnbc