Informatiile au fost dezvaluite de un expert in securitate informatica, fost angajat al FMI si Bancii Mondiale.

Un astfel de software ar oferi atacatorului numeroase informatii economice care nu sunt disponibile public, folosite de Fond pentru promovarea stabilitatii pietelor valutare, pentru sustinerea unui comert international echilibrat si pentru furnizarea de resurse pentru rezolvarea crizelor financiare sau fiscale ale statelor membre.

Codul folosit de atacatori a fost dezvoltat special pentru penetrarea retelei interne a FMI, a declarat sursa citata.
FMI a intrat astfel in randul institutiilor si companiilor de renume international care au fost atacate informatic in ultima perioada, precum Lockheed Martin, Sony si Citigroup.

Purtatorul de cuvant al FMI David Hawley a declarat sambata ca institutia functioneaza normal, in pofida atacului.

"Pot confirma ca investigam un incident", a afirmat el, refuzand sa dea alte informatii sau sa comenteze concluziile anuntate de fostul angajat al FMI si BM, in prezent expert in securitate informativa pentru mai multe organizatii.

O reprezentata a Departamentului pentru Aparare al Statelor Unite a declarat ca Birou Federal de Investigatii (FBI) ajuta la investigatia FMI.

Un oficial al Bancii Mondiale a declarat ca institutia a intrerupt conexiunile cu reteaua FMI din "precautie", desi informatiile comunicate de cele doua foruri prin aceasta legatura nu sunt "sensibile".

Jeff Moss, membru al Comitetului de Consilieri ai Department of Homeland Security care se prezinta drept hacker, a declarat ca atacul a fost realizat in numele unui "stat-natiune" care a dorit sa fure informatii sensibile despre strategiile importante ale FMI sau sa "rusineze" institutia, subminandu-i autoritatea.

El considera ca incidentul ar putea reprezenta o sursa de inspiratie pentru atacuri informatice impotriva altor institutii importante.

Experti in securitate informatica au declarat insa ca va fi dificul pentru autoritati sa demonstreze care tara s-a aflat in spatele atacului.

"Chiar si tarile aflate in curs de dezvoltare pot profita de internet pentru a-si schimba statutul si capacitatea de influenta. In trecut nu puteau face asa ceva fara aur sau putere militara", a declarat un analist de specialitate.

Directorul CIA Leon Panetta a declarat recent in Congres ca Statele Unite se confrunta cu "o posibilitate reala" de a fi victima unui atac informatic cu consecinte grave.

"Urmatorul Pearl Harbor ar putea fi un atac informatic" care sa paralizeze retelele de energie, sistemele de securitate, industria financiara sau guvernul, a afirmat el.

Bloomberg scrie ca atacul impotriva FMI a avut loc inainte de arestarea fostului director general al institutiei Dominique Strauss-Kahn, care a fost retinut pe 14 mai sub acuzatii de tentativa de viol. Bloomberg noteaza ca atacul a rezultat in furtul de mesaje e-mail si alte documente.

Experti IT citati de New York Times sustin ca consiliul director al FMI a fost informat miercuri despre atac, care ar fi durat cateva luni.

O scrisoare interna transmisa miercuri de FMI indemna angajatii sa fie foarte atenti.

"Am detectat saptamana trecuta niste transferuri suspecte de fisiere, iar investigatia care a urmat a dezvaluit ca un computer desktop din interiorul Fondului a fost compromis si folosit pentru accesarea sistemelor Fondului. In acest moment, nu avem motive sa credem ca au fost cautate informatii personale in scop de frauda", se arata in scrisoarea transmisa pe 8 iunie angajatilor FMI.