Cea mai mare banca a Elvetiei a pierdut 2 miliarde de dolari. Traderul aflat in spatele tranzactiilor neautorizate a fost arestat
UPDATE. UBS, cea mai mare banca elvetiana, a anuntat astazi ca a inregistrat o pierdere de 2 miliarde de dolari din cauza unor tranzactii financiare neautorizate efectuate de un trader al diviziei de investitii, transmite Bloomberg. Acesta din urma a fost arestat, astazi, la Londra, potrivit grupul financiar elvetian, scrie Reuters.
Politia din City of London, centrul financiar al metropolei britanice, a anuntat ca a retinut un barbat de 31 de ani suspect de frauda. Potrivit grupului, citat de cotidianului elvetian NZZ, traderul lucra la Londra, la divizia de valori mobiliare a UBS.
Grupul avea, in iunie, aproape 18.000 de angajati la divizia de investiment banking, majoritatea in afara Elvetiei, in state precum Marea Britanie (Londra) si Statele Unite.
Actiunile UBS au scazut joi dimineata cu pana la 9,6%. Oficialii UBS noteaza ca clientii institutiei nu au fost afectati.
"UBS a descoperit o pierdere cauzata de tranzactii neautorizate efectuate de un trader al bancii de investitii. Chestiunea este inca investigata, insa UBS estimeaza in prezent pierderea la circa 2 miliarde de dolari", scrie intr-un comunicat al bancii elvetiene.
Institutia de credit avertizeaza totodata investitorii ca este posibil sa treaca pe pierdere in trimestrul al treilea din cauza acestui eveniment.
"Este uimitor ca inca se poate intampla asta. Evident, au o problema cu gestionarea riscului. Chiar si cand suma nu este atat de mare, reprezinta inca o pierdere de incredere care pune UBS intr-o lumina proasta. Au pierdut astfel o mare parte din increderea pe care au recastigat-o prin eforturi mari", comenteaza un analist al ZKB, citat de Reuters.
Concedierea a 3.500 de pozitii
UBS a inceput sa recastige in acest an increderea clientilor, dupa ce a fost salvata in 2008 de guvernul elvetian de la colaps, pe fondul pierderilor masive ale bancii de investitii, determinate de active toxice, in urma crizei ipotecare subprime si crizei financiare mondiale.
Grupul a anuntat in august ca va disponibila 3.500 de angajati pentru a economisi doua miliarde de franci elvetieni (echivalentul a 2,3 miliarde de dolari) pe an. Cele mai multe dintre principalele banci de investitii au anuntat concedieri si se pregatesc pentru cativa ani grei, desi au efectuat, in urma crizei din 2008-2009, angajari in valuri.
Bancile de investitii din intreaga lume sunt afectate de scaderea veniturilor din tranzactii financiare, din cauza problemelor financiar-fiscale din zona euro si Statele Unite, dar si pe fondul noilor reglementari mai dure privind rezervele de capital introduse in urma crizei din 2008-2009.
UBS estimeaza ca va inregistra cheltuieli exceptionale de restructurare de 550 milioane de franci, din care 450 milioane de franci in acest an, majoritatea in trimestrul al treilea. Astfel, rezultatele financiare ale companiei pentru lunile iulie-septembrie se anunta foarte dezamagitoare pentru investitori.
Situatia dezvaluita joi de UBS aminteste de pierderea de 4,9 miliarde euro anuntata la inceputul anului 2008 de grupul francez Societe Generale, cauzata tot de tranzactii financiare neautorizate efectuate pe cont propriu de un trader al bancii de investitii, Jerome Kerviel.
Evenimentul a afectat puternic increderea investitorilor si actiunile Societe Generale, banca devenind pentru o perioada subiectul unor speculatii privind preluarea de catre alt grup financiar.
Kerviel a fost condamnat pentru frauda la trei ani de inchisoare, iar apelul intentat de avocatii fostului trader inca se judeca. De asemenea, instanata a decis ca el ar trebui sa plateasca Societe Generale pierderile de 4,9 miliarde euro pe care le-a provocat, judecatorul care a hotarat condamnarea notand ca actiunile traderului au amenintat existenta bancii.
Citeste si:
Pe acelasi subiect: