Ministrul Finanțelor îi contrazice pe experții europeni: ”Creșterea economică va fi cea estimată de Guvern, de 5,5%”. Eugen Teodorovici a catalogat și estimările făcute de Fondul Monetar Internațional drept ”alarmiste”.

Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor: ”Am avut o discuție cu Fondul Monetar și cei de la Comisia Europeană. Ne menținem punctul de vedere că va fi o creștere economică așa cum ne-am prognozat.”

Reacția ministrului Finanțelor vine la câteva ore după ce Comisia Europeană a publicat noile previziuni pentru economia românească.

În timp ce Guvernul mizează pe o creștere de 5,5%, față de 2017, specialiștii de la Bruxelles tocmai și-au redus drastic prognoza de creștere economică pentru România, la 3,6%, de la 4,5% anterior. La fel au făcut și cei de la Fondul Monetar Internațional, care prevăd acum un avans în jur de 4% pentru economia noastră.

Specialiștii de la Bruxelles spun că principalul motor al creșterii economice - consumul - este slăbit și nici la exporturi nu stăm bine.

Irina Chițu, analist financiar: ”Creșterea economică va fi cu siguranță în scădere, pentru că se va diminua și consumul, din cauza inflației mai mari, oamenii au cumpărat mai puțin”.

După un ”puseu” de creșteri de prețuri în vara aceasta, Banca Națională prevede că această situație se va domoli anul viitor. Așa că, de la o inflație de 3,5%, la finalul acestui an, s-ar putea ajunge la 2,9% în decembrie 2019.

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR: ”Vom fi 10 ani de acum în postura de economie care aleargă să recupereze decalajele.”

Și Comisia Europeană calculează pentru România o inflație în scădere în următorii ani, până în jurul a 3 procente. În plus, majorările de salarii și pensii vor mari golul din bugetul României, care va ajunge la cele mai ridicate valori din Uniune în perioada 2018-2020.

În aceste condiții, și în 2018, dar și în 2019, economia noastră va crește cu mai puțîn de 4%, potrivit Comisiei Europene.

Specialiștii de la Banca Națională spun că problemele din piață muncii încetinesc creșterea economică. Calificările celor care ies de pe băncile școlii nu corespund cu cerințele angajatorilor, iar creșterile salariale de până acum nu au fost suficiente pentru a ajunge la media europeană.

În tot acest timp, premierul Viorica Dăncilă caută investitori prin țările arabe, pe care vrea să-i atragă în România cu proiecte-gigant, precum Canalul Dunăre-București, rămas pe hârtie din vremea comunismului. În prezentarea făcută miliardarilor arabi, guvernul român se laudă cu creșterea economică pe anul trecut de 6,9%.