Instituţia cu sediul la Frankfurt estimează un avans al economiei zonei euro de 2% anul acesta (faţă de o expansiune de 2,1% previzionată în iunie) şi de 1,8% anul viitor (faţă de o creştere de 1,9% previzionată în iunie).

În 2020, PIB-ul ar urma să urce cu 1,7%, similar cu nivelul previzionat în iunie, scrie Agerpres.

Inflaţia anuală în zona euro ar urma să se situeze la 1,7% în 2018 şi în următorii doi ani, prognozează BCE.

Riscurile cu care se confruntă economia zonei euro "sunt în mare parte echilibrate", deşi încă există o serie de riscuri, a explicat Mario Draghi.

Acesta a adăugat: "Incertitudinile legate de sporirea protecţionismului, vulnerabilităţile de pe pieţele emergente şi volatilitatea de pe pieţele financiare au devenit recent mult mai proeminente".

Joi, Banca Centrală Europeană a decis să nu modifice dobânzile şi să menţină politica monetară ultra-relaxată şi, totodată, a confirmat că este în grafic pentru a finaliza programul său de achiziţii de obligaţiuni până la sfârşitul anului.

Într-un comunicat de presă al BCE, instituţia precizează că la şedinţa care a avut loc joi Consiliul guvernatorilor a menţinut dobânda de politică monetară la nivelul zero, în timp ce dobânda la facilitatea de creditare marginală a fost păstrată la 0,25%, iar dobânda la depozite, care se aplică băncilor ce stochează lichidităţile în exces la banca centrală pentru o perioadă de 24 de ore, a fost lăsată la minus 0,40%.