Romanii cumpara coniac de 11.000 de lei sticla! Ce aleg gurmanzii de Craciun
Sa nu credeti ca in toate casele lumea o sa manance doar sarmale in nestire. Romanii plimbati prin lume prefera pe masa specialitati din peste, caracatita, stridii sau iepure, iar pentru desert, ciocolata speciala, servita la premiile Nobel. Nici whiskey-ul nu mai vine din Scotia, ci din Japonia si costa cateva mii de lei sticla.
Ca sa ia fata concurentei, managerul unui magazin de delicatese din Bucuresti a renuntat la importuri si a inceput sa-si prepare singur specialitatile. In laboratorul sau, de exemplu, somonul norvegian, pieptul de pui si cel de rata nu se fierb. Sunt afumate la rece 24 de ore.
Un kilogram de somon afumat si marinat cu ierburi de provence si suc de portocale se vinde cu 300 de lei kilogramul, iar pieptul de rata, cu 68. Clientii vor si fois gras, din care iau doar citeva sute de grame.
Iar la desert nu mai este la moda cozonacul si nici fratele sau italian: panetonne. Acum se cauta varianta frantuzeasca: bouche du Noel.
“Reteta asta este cu mandarine, cointreau si un mousse de chocolat. E unic si il facem decat o saptamana pe an”, spune Adrien Romain Damour, proprietarul unui magazin gastronomic.
Celor care nu vor mincare traditionala, bucatarii le recomanda si fructe de mare. Le pot cumpara proaspete, nu inghetate.
Caracatita vine tocmai din Indonezia, calamarul din Italia, crevetii din Ecuador, somonul din Mexic, stridiile din Franta, iar homarii direct din Statele Unite sau Canada. Nu sunt insa foarte multi cei care isi permit sa dea 124 de lei pe un kilogram.
Asadar, gurmanzii nu mai mananca sarmale sau caltabos de Craciun. Un bucatar francez dintr-un restaurant de lux ne recomanda un meniu modern de sarbatori.
“Iepure, cu varza de bruxelles , morcovi. Iepurele este impanat cu ciuperci si rosii uscate”, explica Anthony Raffaelli, bucatar restaurant de lux.
Si ne dezvaluie si o reteta speciala: rulada de iepure. Carnea se fierbe, se caleste putin in tigaie, cu ulei de masline, unt si sos de usturoi pana prinde culoare. Dupa aceea, iepurele este lasat 5 - 10 minute in cuptorul incins. Legumele se fierb si ele si se calesc putin in tigaie pentru culoare. Se aseaza totul pe farfurie si se acopera cu un sos de coniac si ciuperci si putin rozmarin pentru aroma. Rulada merge cu un vin italian, rosu, sec: 2100 de lei sticla.
Tot pentru cei pretentiosi, au aparut si magazine specializate in ciocolata de lux. Puteti gasi chiar si singura ciocolata agreata de casa regala a Suediei si servita la decernarea premiilor Nobel. Se numeste "chococaviar".
Pretul este si el pe masura. De exemplu o punguta de 500 de grame costa 140 de lei. Mai scumpa decat un brad de Craciun.
Si daca tot suntem la dulciuri incercati si ciocolata neagra, picanta..cu aroma de chilli. In fine dupa masa merge si un whiskey. Single malt, bineinteles. Scotian, irlandez sau de ce nu ...japonez. Bautura este exclusivista. Pe fiecare eticheta scrie si cate sticle au fost produse. Nu mai mult de cateva mii. Iar cine vrea un coniac fin, poate cumpara unul de 11.000 de lei.
Totusi, piata pentru aceste produse de lux este restrinsa, pentru ca numarul de potentiali clienti nu este prea mare. Potrivit statisticilor in tara noastra sunt doar 100.000 de romani care castiga mai mult de 1.000 de euro pe luna.
Pe acelasi subiect:
VOYO

RON
RON
RON
RON
(P) iBani. Piața imobiliară după majorarea TVA. Sfaturi pentru cei interesați să cumpere o locuință nouă
”Incont”, site-ul Știrile Pro TV de informații economice și educație financiară, a devenit ”iBani”
România, departe de zona euro. Analist: Probabil ne ducem spre 2030 cu adoptarea monedei unice
Popa, CFA România: Într-o lume fără pensii private ar trebui să ne aşteptăm la o pensie de 32% din ultimul salariu
Siemens Energy anunţă concedieri masive pentru a-şi majora profitul. Compania are mii de angajați în România
Cu trenul de la Paris la Viena sau de la Zurich la Barcelona. Pandemia reînvie cursele feroviare de noapte în Europa
(P) De ce aleg românii să joace la pariuri
(P) Tot ce trebuie să știi despre vigneta Ungaria și prețul acesteia
Digitalizarea departamentului HR - un subiect în trend chiar și pentru companiile de IT
Huawei dezminte zvonurile privind vânzarea brandurilor premium de smartphone P şi Mate
Cum vom lucra în 2021: 60% dintre companii vor să reînceapă munca de la birou din luna martie. Mai mult de jumătate au tăiat programele de training şi pe cele de wellbeing
Două treimi din forţa de muncă existentă la nivel global lucrează de acasă, însă unul din trei angajaţi folosește propriul calculator pentru a-şi desfăşura activitatea
Invață să ții sub control cheltuielile de sărbători. Cum funcționează cardul de cumpărături
Moneda euro la 20 de ani. Cea mai importantă realizare macro-economică a secolului trecut a supraviețuit marii crize mondiale, dar rămâne un colos handicapat de propriile slăbiciuni
UE pregătește măsuri de urgență, în cazul unui ”no deal” cu Londra, din ianuarie. Domeniile vizate: pescuitul şi transportul rutier şi aerian
Explozie la gazoductul din Ucraina care asigura gazele pentru Europa. Ce se întâmplă cu livrările de gaze rusești spre continent




RSS