Esential este sa uite si de vorbele si de gandurile rele pentru semeni.

Acestea sunt de peste doua milenii exigentele religioase. Acum, in functie de traditie si de buzunar, exista trei variante de post. Ieftin, cu fasole, cartofi si varza. Modern, cu soia sau exotic, cu alge si fructe de mare.

La tara inca sunt multe gospodine care folosesc doua randuri de oale, ulcele si tacamuri, unele de dulce, altele de post.

Postitorul modern, dependent in buna masura de ce ii ofera piata de-a gata, se gaseste in fata unei varietati fara precedent. Intr-o romana inventata, am putea spune ca in loc de drob, gasim drop, in loc de cordon bleu, cordon vert. In post, salamul devine salan vegetal, iar micii, misi.

Sunt specialitati pe baza de soia pentru cei care vor sa-si impace si duhovnicul, dar si pofta. Contin insa conservanti, coloranti si geluri care sa lege pasta.

Ne intoarcem atunci la postul clasic, adica la un trio imbatabil: cartofi, varza si fasole.

Daca vreti varietate, trebuie sa scoateti ceva bani din buzunar. Ierburile exotice precum rucola, andivele si feniculul pot usca buzunarul celui care posteste fie acasa, fie la restaurant.

Sa nu uitam totusi ca dincolo de hrana, esentiala e curatirea cugetului. Ca sa te impartaseasca, preotii nu mai cer sa rabzi 40 de zile. Uneori pare de ajuns una.

"Biserica stie cum sa-si educe credinciosii in fiecare perioada istorica si trece cu vederea aceste situatii cu ingaduinta materna", spune Alexandru Tincu, paroh in Satu Mare.

97% dintre romani se declara credinciosi, iar 60% vor posti macar cateva zile.

sursa foto: www.what-is-soya.com