Aproape jumatate dintre romani au un buget de Craciun sub 400 de lei, potrivit unui sondaj realizat de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES), citat de Mediafax. Chiar si asa, peste 60% din respondenti sustine ca sumele alocate acestei perioade au fost dimnuate de criza din ultimii ani.

Daca in anii trecuti, romanii cumparau o carte sau o cutie de bomboane pentru vecini sau rude mai indepartate, anul acesta bugetul este mult mai restrans. Astfel, 98% din acestia vor cumpara daruri pentru familie, doar 35% vor face acelasi lucru pentru vecini, si doar un sfert pentru colegi.

Bradul natural, in topul preferintelor

Sondajul mai releva ca 50% din romani vor imbodobi si anul acesta un pom de Craciun natural, 3,5% pe cel dun curte si doar 2,3% unul in ghiveci. La polul opus, alti 41% vor alege un brad artificial, mai scump, insa care poate fi folosit mai multi ani.

Si daca tot e criza, iar bugetul e mic, romanii fac ce fac si tot reusesc sa gaseasca bani pentru a-si prepara bucate traditionale "ca la mama acasa". Astfel, 80% vor gati un meniu special cu aceasta ocazie, iar 65% vor include preparate traditionale.