Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a cerut tuturor statelor UE sa actioneze rapid pentru integrarea sistemelor bancare prin supraveghere transfrontaliera si asigurarea comuna a depozitelor. Un astfel de "pas mare" ar putea fi pus in practica cel mai devreme anul viitor, a afirmat Barroso intr-un interviu acordat Financial Times.

Sabine Lautenschlager, vicepresedinte al Bundesbank, a apreciat insa ca uniunea bancara poate functiona doar in tandem cu o uniune fiscala, respectiv anumite reguli transfrontaliere comune referitoare la construirea bugetelor.

Punctul de vedere conservator al Bundesbank reflecta opozitia mai larga din Germania la orice acord care ar obliga-o sa salveze banci din tari mai vulnerabile, in lipsa unor masuri de integrare a politicilor bugetare si de cheltuieli.

Bancile din Germania au semnalat deja opozitia fata de folosirea programelor lor de garantare a depozitelor pentru salvarea bancilor din alte tari.

Guvernatorul Bancii Frantei, Christian Noyer, considera ca uniunea monetara europeana trebuie sa se transforme intr-o uniune financiara, statele din zona euro avand nevoie sa asume in comun responsabilitati in supravegherea sistemului bancar, in gestionarea crizelor si in garantarea depozitelor bancare.