Randamentele Spaniei s-au aflat sub presiune in aceasta saptamana, din cauza dezamagirii investitorilor privind planul de a sustine sectorul bancar din Spania cu pana la 100 de miliarde de euro.

Obligatiunile Italiei au urmat evolutia celor ale Spaniei, in urma temerilor ca si guvernul de la Roma va avea nevoie de un ajutor extern la un moment dat. Randamentul obligatiunilor Italiei pe zece ani a urcat cu 0,24%, la 6,31%.

Avansul randamentelor in cazul Germaniei este surprinzator, noteaza Wall Street Journal, intrucat "bundurile" executivului de la Berlin au tendinta de a evolua invers fata de cele ale statelor percepute ca avand un risc ridicat.

In conditii de incertitudine ridicata precum cele actuale, cu randamentul Spaniei la un nou record, investitorii se orienteaza catre siguranta oferita de obligatiunile unor state sigure, cum ar fi SUA sau Germania. "In mod normal, acesta ar fi un semnal pentru investitori sa se refugieze pe dealuri, dealurile fiind bundurile germane, dar nu fac asta. Iar opinia este ca investitorii incep sa recunoasca ca Germania va fi responsabila pentru plata ajutoarelor acordte vecinilor", scrie Wall Street Journal, preluata de Mediafax.

Obligatiunile pe zece ani ale Germaniei au inregistrat marti o crestere usoara a randamentului, la circa 1,4%, nivel inca foarte scazut.

Numarul falimentelor in randul companiilor germane, in continua crestere

Numarul companiilor germane care cer falimentul a crescut in martie, un posibil semn al extinderii crizei datoriilor suverane din zona euro in cea mai mare economie a uniunii monetare, potrivit Wall Street Journal.

Numarul falimentelor a urcat cu 1,7% in martie, fata de aceeasi luna a anului trecut, la 2.809, potrivit Biroului Federal de Statistica.

In primul trimestru, insa, numarul afacerilor care au intrat in insolventa a scazut, cu 0,6%, la 7.483.

Companiile cel mai puternic afectate de faliment au fost in martie cele concentrate pe piata interna, in urma declinului cererii de consum.

Domeniile cu cele mai multe falimente includ comertul cu autovehicule, consultanta pentru companii, PR, publicitate si cercetare de piata, planificare pentru constructii, servicii de sanatate, arta si divertisment.

Perspectivele economiei Germaniei, cea mai mare din Europa, sunt urmarite cu atentie, noteaza Wall Street Journal.
Germania a salvat zona euro de la recesiune in primul trimestru, cu o crestere peste asteptarile analistilor.

In randul populatiei, numarul falimentelor a coborat cu 5,8% fata de martie 2011, la 9.018, si cu 2,8% in primele trei luni, la 25.426.