"Putem sustine, cu un minim de bun simt, ca Europa exista daca permitem pietelor sa atace si sa loveasca o tara dupa alta? Raspunsul este nu", afirma intr-un editorial Roberto Napoletano, directorul publicatiei italiene, care apartine organizatiei patronale Confindustria. 

Napoletano considera ca trebuie dat un semnal puternic pietelor ca Europa exista. 

"Doamna Merkel, nu mai puteti continua asa. Nu veti ajunge prea departe daca veti continua sa fiti indiferenta la mania grecilor, la orgoliul ranit al spaniolilor, la temerile italienilor si francezilor", a aratat Roberto Napoletano. 

Acest semnal ar trebui sa fie, in opinia autorului, un acord privind garantii unice pentru depozitele bancare europene, un acces direct al bancilor la fondurile europene de stabilitiate si unificarea datoriilor publice europene, diferentiale prin dobanzile practicate de la tara la tara dar neutralizand in acelasi timp speculatiile cu randamentele obligatiunilor statelor din sudul Europei. 

Autoritatile de la Berlin sunt impotriva tuturor acestor idei. 

"O Germanie puternica si solida nu poate supravietui intre ruinele tarilor mai mari sau mai mici din Europa. Daca dumneavoastra sau Germania vreti sa ramaneti protagonisti in Europa, nu aveti timp de pierdut", a insistat Napoletano. 

Italia a revenit luni in atentia pietelor financiare, dupa ce Spania a cerut un ajutor de pana la 100 de miliarde de euro pentru sustinerea bancilor.

Bursa din Milano a inchis luni in scadere cu 2,79%, iar randamentul obligatiunilor italiene pe termen de 10 ani a depasit din nou un prag psihologic de 6%.

Sursa: Mediafax