CE a deschis insa o investigatie aprofundata si va lua o decizie definitiva "in cadrul evaluarii planului de restructurare" a Dexia, pe care cele trei state trebuie sa il prezinte in termen de trei luni. Belgia are o contributie de 60,5% la programul de garantii, Franta de 36,5%, iar Luxemburg de 3%.

Potrivit Comisiei, mecanismul de garantii este necesar pentru mentinerea stabilitatii financiare a tarilor implicate, avand in vedere importanta sistemica a Dexia.

CE si-a exprimat pe de alta parte "indoiala referitoare la compatibilitatea programului cu piata interna", in special din cauza faptului ca se adauga ajutoarelor deja aprobate in cadrul unui plan de restructurare autorizat in februarie 2010. Din acest motiv este necesara o noua analiza a restructurarii Dexia si prezentarea a unui nou plan de restructurare sau de lichidare a bancii.

Dexia a fost salvat de la faliment in octombrie de Belgia, Franta si Luxemburg, iar autoritatile belgiene au fost nevoite sa nationalizeze operatiunile bancare din tara ale institutiei de credit.

Grupul si-a asigurat garantii pentru finantare temporara de la cele trei tari in valoare de 45 miliarde de euro pentru a acoperi necesarul de imprumuturi al Dexia pentru sase luni, insa nu a reusit, inca, sa obtina astfel de garantii pe termen lung.

Banca a anuntat luni ca grupul de investitii Precision Capital al familiei regale al-Thani din Qatar va prelua 90% din actiunile diviziei de private banking, Banque Internationale Luxembourg (BIL), iar Luxembourg va plati 73 milioane de euro pentru restul de 10%.

Vanzarea BIL este un nou pas catre dezmembrarea totala a Dexia. Banca de stat Caisse des Depots si La Banque Postale, ambele din Franta, vor prelua participatii la divizia franceza Dexia Municipal Finance.

Dexia trebuie, de asemenea, sa scape de participatia de 50% intr-o companie mixta cu Royal Bank of Canada, de divizia Dexia Asset Management si de operatiunile DenizBank pe care le are in Turcia.

Citeste si:

BNR bate moneda de aur de 10 lei FOTO

Un bancher al BNR a publicat primul manual de educatie financiara pentru elevii de scoala. Economia pe intelesul copiilor de 10 ani