Familia regala din Qatar preia divizia de private banking a Dexia. Achizitia se ridica la 730 milioane de euro
Familia regala din Qatar va prelua controlul diviziei de private banking a grupului franco-belgian Dexia pentru 730 de milioane de euro, pret mai mic decat anticipau analistii, informeaza Reuters.
Grupul de investitii Precision Capital al familiei regale al-Thani va prelua 90% din actiunile diviziei de private banking, Banque Internationale Luxembourg (BIL), iar Luxembourg va plati 73 milioane de euro pentru restul de 10%, a anuntat Dexia.
Achizitia urmeaza unui acord incheiat in octombrie de Precision Capital pentru afacerile de private banking ale grupului rival KBC.
Banca americana Morgan Stanley a estimat valoarea BIL la 1-1,7 miliarde de euro in octombrie, iar informatiile de la momentul respectiv situau pretul la circa un miliard de euro. "Pretul pare un pic cam mic. Dar toata lumea stie ca Dexia trebuie sa vanda. Poate ar fi fost dispusi sa plateasca 800-900 de milioane de euro, dar s-au gandit sa inainteze o oferta mai redusa", a scris, intr-o nota pentru investitori analistul KBC Dirk Peeters.
Grupul Dexia a fost salvat de la faliment in octombrie de Belgia, Franta si Luxembourg, iar autoritatile belgiene au fost nevoite sa nationalizeze operatiunile bancare din tara ale Dexia.
Emiratul arab Qatar a mai investit in sectorul bancar european in trecut, inclusiv la grupul britanic Barclays.
Participatiile BIL la Dexia Asset Management Luxembourg si RBC Dexia Investor Services vor fi vandute separat, iar portofoliul de obligatiuni si participatiile la Dexia LDG Banque si Parfipar vor fi transferate grupului. Vanzarea BIL este un nou pas catre dezmembrarea totala a Dexia. Banca de stat Caisse des Depots si La Banque Postale, ambele din Franta, vor prelua participatii la divizia franceza Dexia Municipal Finance.
Dexia trebuie, de asemenea, sa scape de participatia de 50% intr-o companie mixta cu Royal Bank of Canada, de divizia Dexia Asset Management si de operatiunile DenizBank pe care le are in Turcia.
Grupul si-a asigurat garantii pentru finantare temporara de la belgia, Franta si Luxembourg in valoare de 45 miliarde de euro pentru a acoperi necesarul de imprumuturi al Dexia pentru sase luni, insa nu a reusit, inca, sa obtina astfel de garantii pe termen lung.
Citeste si:
Pe acelasi subiect: