"Daca se au in vedere experientele trecute, cresterea reala a PIB va fi afectata la mijlocul acestui an", se mentioneaza in cel mai recent raport al Bancii Mondiale (BM) referitor la economiile statelor din Asia de Est si Pacific, citat de AFP.

Cresterea economica isi va reveni, insa, in trimestrele urmatoare, cand se vor intensifica eforturile de reconstructie, care ar putea dura cinci ani, adauga BM.

PIB-ul nipon a scazut cu 1,3% in ultimele trei luni ale anului trecut, in ritm anualizat, dupa o perioada de crestere sustinuta in urma iesirii din recesiunea din 2008-2009. Inainte de cutremur, analistii anticipau ca economia va reincepe sa creasca in primul trimestru al acestui an.

De la inceputul saptamanii trecute, Japonia incearca sa evite o catastrofa nucleara, care are la baza centrala de la Fukushima, avariata in urma seismului.

Seria de dezastre a dus la scaderea cu 10,22% a bursei de la Tokyo si la aprecierea monedei nipone, evolutie care afecteaza veniturile exportatorilor.

BM estimeaza ca situatia din Japonia ar putea afecta, deopotriva, si alte state din Asia.

"Pe termen scurt, impactul va fi mai mare in domeniul comertului si finantelor", a afirmat un analist al institutiei financiare internationale.

Seismul din 1995, care a lovit in principal orasul Kobe, a avut ca efect incetinirea comertului nipon timp de mai multe semestre. Dupa aproape un an, importurile si-au revenit la normal, iar exporturile au ajuns la 85% din nivelul anterior seismului.

"De aceasta data, insa, perturbarile aduse retelelor de productie, in special in sectorul agricol si al electronicelor, ar putea face probleme si dupa un an", subliniaza banca.

Mari exportatori niponi, precum Toyota si Sony, au suspendat activitatea mai multor uzine in urma seismului. In aceste conditii, si productia unor grupuri straine, care depind de importurile din Japonia, ar putea fi afectata.

Pretul anumitor piese electronice a crescut cu pana la 20%, potrivit BM.

Separat, agentia de evaluare financiara Moody's avertizeaza ca economia nipona ar putea scadea in urma cutremurului, dar asigura ca guvernul are mijloacele financiare necesare gestionarii dezastrului, care ar putea costa de doua ori mai mult decat cutremurul din 1995, potrivit Reuters.