"Am primit dupa cutremur foarte multe cereri pentru proiectoare, generatoare si echipament de constructii. Ne pare rau ca nu avem stocuri suficiente pentru toata lumea", a afirmat un purtator de cuvant al companiei Nishio Rent All din Osaka.

Guvernul japonez a cerut unor companii ca Daiwa House Industry sa furnizeze peste 30.000 de locuinte temporare in doua luni pentru a adaposti cele 350.000 de persoane aflate in prezent in centre de adapost.

Premierul Naoto Kan a promis "reconstructia de la zero" a circa 1.500 de drumuri, 48 de poduri si 15 cai ferate.

Cat va costa reconstructia Japoniei

Reconstructia dupa ultimul mare cutremur din Japonia, din 1995, a durat un an, iar majoritatea reparatiilor dupa dezastrul actual ar putea dura tot atat, considera David Edgington, profesor asociat la Universitatea British Columbia. Costurile vor fi probabil mai mici fata de 10,1 miliarde de dolari (la cursul din 1995), a adaugat el.

Guvernul japonez vizeaza adoptarea unui program de reconstructie si sprijin pentru zonele devastate in luna aprilie, iar cel mai mare partid de opozitie sustine necesitatea unui efort financiar de 5.000 de yeni (61 miliarde de dolari).

Japonia a reconstruit drumurile in doar 4 zile, Romania…