Da, ati citit bine! Cam toate bancile iti iau comisioane si pentru contul curr=ent si pentru depozit, dar partea proasta este ca ofiterii de la ghiseu "uita" de cele mai multe ori sa ne pomeneasca ceva despre ele! Au constatat asta chiar inspectorii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC)!

De exemplu, MKB Romexterra Bank cere un leu pentru administrarea de cont si 0,35% din suma depusa la scadenta si iti ia 0,5% daca retragi banii inainte de scadenta!

Este un caz cat de cat fericit pentru ca la alte banci “taxele” sunt si mai mari!

Volksbank are un produs Platinum Extra cu un comision de 0,4% si 0% la scadenta.

Mai departe, Piraeus Bank te taxeaza cu 0,5% daca vrei acces la leii tai inainte de scadenta si cu 0,6% la valuta, iar Millennium Bank cu 0,5% si minimum 2 lei, daca este vorba despre un depozit in euro!

La Banca Romaneasca platesti 3 lei pe luna pentru administrarea contului current si ai 0% la scadenta si 0,5% in rest.

La Bank Leumi - Depozitul Zefir – ai 2 lei pentru administrare si 0,5% - commision de retragere.

Comisioanele se pot schimba tot timpul! Asa ca nu iti putem garanta ca vor fi  valabile si in urmatoarele zile!

Cel mai bine pentru tine este sa te informezi de pe site-ul bancii sau direct la ghiseu ca sa faci cea mai buna alegere si in perfecta cunostinta de cauza!

De ce iti spunem asta? Ca sa nu te trezesti apoi cu mai putini bani decat credeai in cont si sa te intrebi de ce sunt bancile asa de lacome! Si nu uita ca daca ti-ai lichidat contul trebuie sa primesti o dovada ca banca in cauza chiar la inchis ca sa nu te trezesti cu datorii sau chiar in Biroul Roman de Credit si sa nu mai poti sa mai iei vreun imprumut!

Opt institutii bancare au primit, recent, amenzi de la ANPC in urma unui control care a scos la iveala abateri de la prevederile legale privind informarea corecta a clientilor cu privire la contractele de economisire.

Amenzile au totalizat 86.000 de lei, iar din cele opt banci sanctionate, sase au fost din Bucuresti si au dus “greul” amenzilor, cumuland sanctiuni in valoare de nici mai mult nici mai putin de 79.000 de lei!

"In urma actiunii de verificare a respectarii prevederilor legale privind protectia consumatorilor la incheierea contractelor de depozit/economisire de catre societatile bancare, putem concluziona ca exista deficiente in ceea ce priveÅŸte informarea corecta a consumatorilor. Sunt banci care omit sa prezinte in oferte sau chiar in contracte toate costurile asociate serviciului prestat. Serviciile financiare sunt un domeniu sensibil ÅŸi dorim sa eliminam acele ambiguitati ce pot submina increderea consumatorilor", a declarat presedintele ANPC, Constantin Cerbulescu.
  
Printre deficientele constatate de Comisariatul pentru Protectia Consumatorilor al Municipiului BucureÅŸti se numara utilizarea de marimi diferite de font in documentele incheiate de client cu banca, neprecizarea in contractele de depozit la termen a comisionului prevazut pentru retrageri mai mari de 35.000 de lei sau lipsa informatiilor cu privire la taxele si comisioanele percepute de banca.

ANPC atrage atentia consumatorilor ca orice depozit sau credit functioneaza prin intermediul unui cont curent, care are costuri de administrare, retragere numerar etc., care se adauga la costurile aferente depozitelor!