Astfel, in primul rand ar trebui sa stiti ca daca aveti 10.000 de lei noi puteti face un depozit bancar la orice banca din tara asta, pentru ca depasiti si chiar cu mult limita minima impusa de acestea.

Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen Bank Romania, crede ca ar trebui sa mergeti pe un depozit bancar in lei si nu in valuta, pentru ca la acestea sunt atasate riscurile de curs valutar, care, oricat s-ar da analistii de mari, tot sunt cam impredictibile! 

“Un depozit bancar in lei este mult mai putin riscant decat unul in valuta. Aurul nu este nici el o optiune, pentru ca se potriveste mai degraba unui investitor cu un apetit pentru risc mai ridicat decat omul obisnuit. Apoi, aurul are acum o volatilitate mai mare si nu se stie cum va evolua”, explica Ionut Dumitru. El adauga ca in niciun caz actiunile companiilor listate pe bursa nu pot fi o optiune mai putin riscanta.

Potrivit unui calcul facut de incont.ro si care ia ca perioada de referinta 8 aprilie 2008 – 8 aprilie 2010, daca ati fi investit cei 10.000 de lei in sapte valute analizate sau in aur, ati fi mult mai castigati cu aurul.

De exemplu, daca ati fi cumparat euro ati fi ajuns de la 10.000 de lei la 11.198 lei, dolari americani – de la 10.000 la 13.257 lei, dolari canadieni – la 13.329 lei, franci elvetieni – la 12.422 lei, zloti polonezi – la 10.130 lei, lire turcesti – la 11.364 lei, lire sterline –  la 10.207 lei. In cazul aurului insa, castigul ar fi fost de 6.525 lei, iar suma pe care ati avut-o la finalul celor doi ani ar fi fost de 16.525 lei.

Economistul sef al Raiffeisen Bank Romania arata ca acest calcul este insa unul destul de relativ. “Depinde foarte mult de perioada luata ca referinta si de momentul cand persoana respectiva isi lichidizeaza investitia, iar la aur mai apare si o alta problema legata de depozitare si de costurile implicate, pentru ca ar trebui lasat intr-o cutie de valori la banca si nu luat acasa”, puncteaza oficialul.

In ceea ce priveste moneda pe care ar miza, Ionut Dumitru raspunde ferm ca aceasta este leul, pentru ca i se pare cea mai sigura investitie.

“Dobanzile la depozitele in lei ,chiar daca au scazut foarte mult, tot sunt suficient de atragatoare. O investitie in dolar sau in franc elvetian si orice alte monede este una pentru un investitor mai sofisticat, care sa aiba informatii si sa stie cum sa le foloseasca… Evident, ca poti sa castigi din pura intamplare mizand pe o moneda sau alta, dar la fel de bine poti sa si pierzi”, continua el.

Si alti economisti, contactati de incont.ro, au explicat ca isi tin banii in depozite in lei.

De altfel, daca luam o medie a depozitelor bancare din ultimii doi ani de 15% pe an ar rezulta ca la cei 10.000 de lei ati fi putut castiga 3.000 de lei, deci cam la fel ca in cazul unei investitii in dolari americani sau canadieni - cash.

In prezent, pe piata locala, bancile au scazut dobanzile foarte puternic la depozite, in urma deciziilor repetate ale BNR de a taia din dobanda – cheie. Astfel, la ora actuala, nu mai exista o dobanda peste sau egala cu 10% (cel putin NU pentru sumele minore pentru cei foarte bogati, cum sunt cei 10.000 de lei, luati in calcul de noi in acest material)!

Emporiki Bank si ATE Bank sunt printre bancile care ofera ACUM cele mai bune dobanzi pentru o perioada de 12 luni, acestea fiind situate intre 8,5 si 8,75%!

Oferta Emporiki o aveti aici! Iar cea de la ATE Bank Romania o puteti vedea aici!

Sa fiti atenti insa la comisioane!