Candva omul de afaceri al anului, azi „interzis” de procurori. O banca elvetiana i-a blocat, la cererea Greciei, conturile de 160 mil. euro. Cine este gigantul elen din industria chimica
O banca din Elvetia a blocat la cererea Greciei fonduri de 160 de milioane de euro apartinand unui om de afaceri elen, a declarat un purtator de cuvant al institutiei de credit, citat de AFP.
"Acesti bani au fost blocati la cererea autoritatilor elene", a spus reprezentantul bancii, confirmand informatiile aparute vineri in publicatia germana Suddeutsche Zeitung.
Grecia are la dispozitie 90 de zile pentru a transmite o solicitare oficiala pentru asistenta judiciara din partea Elvetiei, in acest dosar.
Purtatorul de cuvant al bancii a aratat ca pana la primirea unei solicitari oficiale din partea Greciei de catre autoritatile de la Berna, numele institutiei de credit nu poate fi facut public, dar a precizat ca este vorba despre trei conturi, blocate miercuri, pe o perioada de 90 de zile.
Ministerul Public din Elvetia a informat ca nu a primit deocamdata nicio cerere de asistenta judiciara din partea Greciei.
Suddeutsche Zeitung si publicatia elvetiana Handelszeitung au relatat ca fondurile blocate apartin omului de afaceri grec Lavrentis Lavrediadis, care si-a construit averea in industria chimica.
Omul de afaceri a devenit ulterior presedintele consiliului de administratie si actionar principal al bancii private Proton, care face obiectul unei investigatii judiciare in Grecia din ianuarie anul trecut si a fost salvata de la faliment de statul elen in octombrie 2011.
Candva, omul de afaceri al anului. Astazi, pe lista neagra
Lavrediadis a fost desemnat la un moment dat "omul de afaceri al anului" in Grecia, iar asociatii sai au scos din tara, in ultimii ani, 700 de milioane de euro.
Potrivit ministrului elen al Finantelor, Evangelos Venizelos, aproape 65 de miliarde de euro au fost retrase din bancile grecesti din 2009, iar 16 miliarde de euro dintre acestea au fost depuse in strainatate. Din cele 16 miliarde de euro, 32% au fost depuse la banci din Marea Britanie si 10% in Elvetia.
Partenerii europeni ai Greciei, care au aprobat marti un al doilea program de salvare a tarii, de 130 de miliarde de euro, mentioneaza deseori existenta unor grave deficiente in organizarea administratiei fiscale si colectarea impozitelor, reforma in acest domeniu fiind una dintre prioritati.
Citeste si: