Ungureanu: Criticile legate de Cupru Min se aseamana cu sloganul din anii `90 "Nu ne vindem tara"
Criticile pentru privatizarea Cupru Min sunt lansate de persoane care nu cunosc in detaliu istoria firmei si faptul ca intr-un zacamant cu 800 milioane tone minereu exista o concentratie de cupru de doar 0,3%, ceea ce necesita tehnologii foarte bune pentru a obtine profit, crede premierul Ungureanu.
El a sustinut marti seara in cadrul unei emisiuni televizate ca firma inregistreaza datorii foarte mari care conduc la faliment, iar acuzatiile legate de privatiare se aseamana cu sloganul din anii `90: "Nu ne vindem tara".
"Cred ca se poate face licitatie si fara sa iei comision", a spus Ungureanu, amintind ca si Guvernul PNL a incercat de doua ori sa vanda compania, noteaza Mediafax.
La inceputul saptamanii trecute, firma canadiana Roman Copper Corp. a castigat licitatia pentru preluarea Cupru Min Abrud la pretul de 200,77 milioane euro, de 3,5 ori peste pretul de pornire a licitatiei, de 57,3 milioane euro.
Roman Copper este o corporatie fondata de banca de investitii Bayfront Capital Partners din Toronto (Canada). Bayfront Capital Partners este o companie canadiana cu activitati de investment banking, care ofera servicii de consultanta pentru finantare corporatista, restructurare financiara si in domeniul fuziunilor si achizitiilor.
Ministerul Economiei a transmis, miercuri, ca Bayfront Capital Partners din Canada, actionarul unic al firmei Roman Copper, va sustine preluarea actiunilor detinute de stat la Cupru Min Abrud si plata datoriilor acestora cu participarea unor investitori din Canada, Europa si SUA. Ministerul nu a precizat la ce investitori se refera.
Seful Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), Florin Vladan, a sustinut ca Roman Copper, infiintata in noiembrie 2011 special pentru preluarea Cupru Min, nu are nicio obligatie de investitii si de continuare a activitatii la compania romaneasca.
Vladan a adaugat ca daca firma canadiana va dori sa extraga cupru, atunci va trebui sa investeasca 92 milioane de euro pentru a decoperta mari suprafete de teren ca, din punctul lui de vedere, se vor face angajari la Cupru Min.
Cupru Min detine exploatarea Rosia Poieni, unde sunt concentrate 60% din rezervele de cupru ale Romaniei. La sfarsitul anului 2010, compania avea datorii totale de 71,5 milioane de lei (16,5 milioane euro).