Guvernul apara privatizarea Cupru Min: "Contamina economia cu molima datoriilor. Abia isi tragea sufletul"
Cupru Min nu era in insolventa, aveam un oarecare profit, dar abia isi tragea sufletul, iar mentinerea companiei intr-o economie centralizata echivala cu transmiterea molimei datoriilor si la alte societati, a declarat astazi Tudor Serban, consilier al ministrului Economiei.
"La Cupru Min nu s-au privatizat rezervele enorme de cupru. Societatea nu era in stare de insolventa, insa practic isi tragea sufletul, arieratele se strangeau. Peste 80 milioane de euro erau datoriile doar la electricitate. Sa tii o astfel de societate intr-o economie centralizata era sa transmiti molima si la alte societati", a afirmat Serban la un seminar pe tema strategiei energetice a Romaniei.
Cupru Min a incheiat anul 2010 cu un profit de 18,8 milioane lei, iar la sfarsitul anului 2011 a inregistrat o cifra de afaceri neta de 150,6 milioane lei si un profit net de 30,7 milioane lei.
La sfarsitul anului 2011 compania acumulase datorii de 64,4 milioane lei, la o valoare a capitalurilor proprii de 32,6 milioane lei, cea mai mare datorie fiind catre Electrica Distributie Transilvania Sud, de 58 milioane lei, potrivit unui document oficial citat de Mediafax. Din acest considerent, statul a tratat Cupru Min ca fiind in faliment.
"Avem dorinta si credita ca procesul se va desfasura corect in continuare, ca vor veni companii care vor sti ce sa faca, cu banii necesari. Probleme de mediu sunt si azi nerezolvate. Acolo s-a transformat totul in ceva care nu este sustenabil", a mai spus Serban.
La inceputul saptamanii trecute, firma canadiana Roman Copper Corp. a castigat licitatia pentru preluarea Cupru Min Abrud la pretul de 200,77 milioane euro, de 3,5 ori peste pretul de pornire a licitatiei, de 57,3 milioane euro.
Roman Copper este o corporatie fondata de banca de investitii Bayfront Capital Partners din Toronto (Canada). Bayfront Capital Partners este o companie canadiana cu activitati de investment banking, care ofera servicii de consultanta pentru finantare corporatista, restructurare financiara si in domeniul fuziunilor si achizitiilor.
Alte companii de stat, precum CFR, Oltchim sau CNH, au datorii de sute de milioane de euro catre stat si furnizori.
Guvernul a avizat marti inceperea procedurii prin care datoriile inregistrate de CFR SA la finele anului trecut, de 3,99 miliarde lei (aproximativ 917 milioane euro), sunt anulate prin conversia in actiuni.