"Treaba OPSPI (Oficiul de Privatizare din cadrul Ministerului Economiei - n. red.) in ceea ce priveste analiza aces­tei companii s-a finalizat cand am aflat ca Roman Cooper este controlata de Bayfront. Cine este in spatele Bayfront noi nu stim. Nu suntem un serviciu de informatii secret, dar daca era ceva suspect am fi fost informati", a spus ieri nonsalant Florin Vladan, seful OPSPI.

Bayfront Capital Partners, un butic de investitii cu cateva birouri inchiriate, a preluat cel mai mare producator de cupru din Romania, cu rezerve evaluate in prezent la 5,6 miliarde de euro (7,5 mld. dolari) in urma unei tranzactii de 200,8 mil. euro. Aceasta este cea mai mare privatizare de la vanzarea distribuitorului de energie Enel incoace.

Roman Copper Corp, o companie din Toronto (Canada) infiintata in noiembrie 2011 de catre "buticul" de investitii Bayfront Capital Partners din aceeasi localitate, a castigat licitatia des­fa­surata de stat pentru privatizarea Cupru Min Abrud si a platit pentru pachetul de 100% din actiunile producatorului de cupru suma de 200,8 mil. euro, de 3,5 ori mai mult decat pretul de pornire al licitatiei, de 57,4 mil. euro.

Dat fiind profilul de activitate al Bayfront Capital Partners, faptul ca a fost fondata abia in 2009 si ca dispune de o mana de oameni, este greu de crezut ca a cumparat Cupru Min in nume propriu, mai probabil fiind faptul ca au acordat servicii de consultanta sau au ajutat la finantarea achizitiei companiei romanesti, acesta fiind de altfel si domeniul lor de expertiza.

Problema insa este ca in spate pot fi orice fel de bani, iar vanzatorul, statul roman, ar fi trebuit sa se asigure ca nu exista riscuri.

Citeste continuarea pe www.zf.ro.