Reducerea dobanzii-cheie a BNR ar fi o masura care ar ajuta statul sa se imprumute mai ieftin si implicit ar sustine si economia, iar BNR face nota discordanta fata de alte banci centrale fiind mai preocupata de apararea cursului decat de stimularea economiei, care are mare nevoie de un semnal de incurajare, considera mai multi analisti.

Nici discursul despre incurajarea creditului in lei nu are suport fara semnale de reducere a dobanzii.

Adrian Vasilescu, perceput pe piata ca o voce a guvernatorului BNR Mugur Isarescu al carui consilier este, a sustinut intr-un articol publicat ieri in Ziarul Financiar ca nu exista absolut nicio legatura intre revenirea consumului si reducerea dobanzii-cheie la lei, deoarece politica de creditare a bancilor nu tine cont neaparat de deciziile BNR, iar bancherii tin sus dobanzile la credite chiar daca inflatia a scazut puternic.

"Mi se pare ciudat sa spui ca nu exista legatura intre dobanda-cheie si consum si cred ca am reprezenta o exceptie. Banca Nationala se gandeste mai degraba cum sa apere cursul si nu cum sa stimuleze economia. Aceasta strategie a functionat foarte bine in perioada de crestere economica, dar nu mai are rost acum, cand economia trebuie sa isi revina", comenteaza Radu Craciun, directorul de investitii al Eureko Pensii si fost analist bancar.

Pe de alta parte, o situatie in care bancile nu reactioneaza favorabil la semnalele BNR este problematica pentru banca centrala.

Scaderea rapida a inflatiei, care a ajuns luna trecuta la un minim record de 3,45%, mareste spatiul de manevra al Bancii Nationale in privinta reducerii dobanzii de politica monetara, care ar ajuta economia sa-si revina prin scaderea dobanzilor la creditele in lei si incurajarea consumului.

Teama de inflatie, care a urcat peste pragul de 8% dupa majorarea TVA de la jumatatea anului trecut, a tinut Banca Nationala in expectativa, astfel ca dobanda de politica monetara stationeaza la nivelul de 6,25% pe an de aproape un an si jumatate.

Citeste continuarea pe www.zf.ro