Viceguvernatorul BNR: Este foarte posibil ca inflatia sa reintre in intervalul tintit in acest an
Banca Nationala a Romaniei (BNR) estimeaza ca rata inflatiei va reintra in intervalul tintit pana la sfarsitul acestui an si se va pastra si anul viitor in apropierea tintei, a declarat joi viceguvernatorul BNR Cristian Popa.
"Este foarte posibil sa reintre inflatia in intervalul tintit pana la sfarsitul anului. Vedem ca inflatia va reintra in interval inainte de sfarsitul anului si se va mentine aproape de tinta si anul viitor", a spus viceguvernatorul bancii centrale, citat de Mediafax.
Cristian Popa a aratat ca dezinflatia a intervenit asa cum a estimat corect banca centrala, odata cu disiparea efectului de runda a doua la TVA, ceea ce dovedeste ca BNR a procedat corect cand a mentinut dobanda la 6,25%, mizand pe un soc temporar din partea ofertei.
Pe de alta parte, viceguvernatorul BNR a recunoscut ca anticipatiile privind presiunile din partea preturilor alimentare nu s-au adeverit in toata regiunea, iar in Romania performanta agriculturii a condus chiar la accentuarea efectului dezinflationist.
Cu toate acestea, Popa atrage atentia ca in iulie 2012 va exista un efect de baza contrar, ceea ce inseamna ca banca centrala trebuie sa aiba o dobanda care sa acomodeze si aceasta situatie, pe langa celelelate presiuni care persista.
BNR a anuntat, dupa sedinta de politica monetara de joi, ca va ajusta gradual conduita politicii monetare tinand cont de procesul de dezinflatie, evolutiile mediului extern, ale fluxurilor de capital, ale preturilor administrate si volatile, precum si de stadiul aplicarii angajamentelor din acordurile cu institutiile internationale.
Popa a explicat ca BNR vizeaza conditiile monetare in sens larg, nu doar rata dobanza de politica monetara, desi este de acord ca odata cu reducerea inflatiei rata reala creste.
El a insistat insa si pe nevoia de a stimula in continuare economisirea, pentru a reduce dependenta de finantarile externe.
BNR a decis, joi, mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la 6,25% pe an si a nivelului rezervelor minime obligatorii.
Banca centrala nu a mai modificat dobanda de politica monetara de la 4 mai 2010, cand a redus rata cu 0,25 puncte, la minimul istoric de 6,25%. In primele patru sedinte de politica monetara din 2010, BNR a coborat dobanda cu 1,75 puncte procentuale, de la 8%.
Preturile de consum au scazut in august pentru a treia luna consecutiv, ca urmare a ieftinirii alimentelor, astfel ca rata anuala a inflatiei a coborat la 4,25%, in apropiere de intervalul tintit de BNR.
Fata de luna anterioara, preturile au fost cu 0,35% mai mici, in conditiile in care alimentele s-au ieftinit cu 1,4%, iar preturile la marfurile nealimentare au ramas aproape neschimbate. La servicii s-a inregistrat o crestere de 0,83%.
Banca Nationala a Romaniei tinteste pentru acest an o inflatie de 2-4%, dar are o prognoza usor mai ridicata, de 4,6%.
Economistul sef al BNR, Valentin Lazea, a declarat in urma cu circa doua saptamani ca Romania are sansa istorica de a reduce inflatia la niveluri de sub 3% in urmatorii ani, scenariu posibil daca politica monetara a bancii centrale va fi sprijinita "in mod ferm" de politicile fiscale si salariale.
Citeste si:
Pe acelasi subiect: