"Avem vesti bune de la discutiile cu BNR. Noul regulament nu afecteaza achizitiile de locuinte, care se vor face in conditiile exitente. De asemenea, nici achizitia de locuinte prin programul Prima Casa nu nu va fi afectata", a spus Ghetea la Romania Financial Forum 2011, eveniment organizat de Mediafax in parteneriat cu Banca Nationala a Romaniei.

BNR ingroapa refinantarile cu noile conditii de creditare. Ce are de gand banca centrala

"Probabil ca decembrie ne va gasi cu noul regulament, pentru ca este o procedura. Fac si eu o simpla socoteala. Trebuie aprobat de Consiliul de Administratie al bancii nationale, trebuie publicat in Monitorul Oficial, de acolo sunt 30 de zile pana la intrarea in vigoare. Dupa aceea bancile trebuie sa mearga la autorizare la banca nationala cu noile norme", a afirmat Ghetea.

El adaugat ca la elaborarea noului regulament BNR "parca s-a inspirat din normele bancilor".

"Aici pot sa dau exemplu banca la care lucrez, CEC Bank, unde creditul in valuta nu este incurajat si am observat si la alte banci ca creditul in valuta nu trebuie incurajat", a spus seful CEC Bank.

Ghetea a mentionat ca BNR si bancile au avut doua runde de "negocieri", din care a reiesit ca noul regulament ar urma sa se aplice pentru creditele de consum, nu si pentru imprumuturile pentru locuinte.

"In acest moment nu va pot spune absolut nimic cu exactitate, va pot spune ca am avut doua runde de negocieri cu banca nationala, cu persoane care au contribuit la noul regulament si din discutiile purtate cu dansii s-au conturat anumite elemente. Unul dintre elementele care s-au conturat, dar repet ca nu se stie daca in final Consiliul de Administratie al BNR va merge pe aceasta idee, ar fi ca regulamentul este orientat pentru creditele de consum, nu pentru case si schimbarea de locuinte si asa mai departe. Pana nu vedem in Monitorul Oficial nu putem vorbi cu certitudine. In acceptiunea pe care am dat-o noi si pe care am mai discutat-o cu BNR acest regulament nu va afecta creditarearea pentru case. S-a discutat de avans de 30%, de 20%, de 15%, de 5% la Prima Casa. Nu vreau sa intru in detalii pentru ca nu am mandat", a adaugat el.

Seful ARB a mentionat ca noul regulament nu va afecta programul Prima Casa, deoarece aceste este un program guvernamental, iar BNR sau ARB nu pot impune modificari.

Ghetea a mai spus ca daca ar da detalii se pot "induce anumite perceptii, anumite lucruri pe care un om le aude acum si nu mai citeste in Monitorul Oficial in final".

BNR a pregatit un regulament prin care va limita, printre altele, accesul populatiei la creditele in alta moneda decat leul.

Potrivit proiectului, creditele de consum vor avea o scadenta de cel mult cinci ani, iar clientii trebuie sa aduca garantii de 133% din valoarea imprumutata, in timp ce la finantarile imobiliare in euro avansul ar trebui sa fie de cel putin 30%.

BNR doreste sa delimiteze clar aria de definire a crediteolor imobiliare, care va cuprinde finantarile pentru care se constituie garantie imobiliara si sunt destinate exclusiv cumpararii unui imobil (casa/teren), construirii unui imobil, sau amenajarii/extinderii unei locuinte. Acelasi regim se aplica si creditelor de refinantare a imprumuturilor imobiliare.

Pentru creditele imobiliare, debitorul ar urma sa vina cu un avans de cel putin 15% din valoarea imobilului la finantarile in lei, de 30% pentru creditele in euro si de 40% in cazul finantarilor in alte devize straine.

Comunitatea bancara s-a aratat rezervata fata de unele prevederi din proiectul de regulament, iar Ghetea a anuntat ca institutiile de credit au transmis BNR o serie de propuneri pentru a fi discutate cu oficialii bancii centrale.

Viceguvernatorul BNR: Sistemul bancar va ramane solid, chiar daca se materializeaza cele mai dure scenarii

Sistemul bancar romanesc va ramane solid, chiar si in cazul in care se vor materializa cele mai dure scenarii luate in calcul la testele de stres efectuate periodic de Banca Nationala a Romaniei, a afirmat astazi viceguvernatorul BNR Cristian Popa.

"Avem un sistem bancar solid, ai carui indicatori de capitalizare se situau la 14,2% la jumatatea acestui an in termeni RAS, cu un indicator de adecvare a fondurilor proprii de 13,6%", a spus Popa.

Potrivit oficialului bancii centrale, testele de stres efectuate la nivelul sistemului bancar arata ca, in cazul in care s-ar materializa cel mai dur scenariu, indicatorii fondurilor proprii ar scadea cu 3,5 puncte procentuale, insa ar ramane peste nivelul minim de stabilitate.

Rata de solvabilitate pentru sistemul bancar impusa de reglementari este de 10%.

Citeste si:

Moody`s e pusa pe vesti proaste: urmeaza noi reduceri ale ratingurilor de tara din zona euro, pentru statele fara triplu A

Elop se pregateste sa resusciteze Nokia. Produsul cu care finlandezii vor sa-i impresioneze pe utilizatorii de smartphone-uri