Bursele europene au deschis pe rosu, aproape de minimele ultimilor doi ani. Actiunile constructorilor de automobile, cele mai abrupte scaderi
Temerile ca economia globala se indreapta catre o noua runda de recesiune, iar criza datoriilor de stat din zona euro ar putea conduce la o noua blocare a pietei de credit duc la o noua scadere a burselor, transmite Reuters. Indicele european de referinta FTSEurofirst 300 a coborat cu 0,4% pana la ora 7:10 GMT (10:10 ora Romaniei), dupa ce a pierdut vineri 1,7%.
FTSEurofirst 300 a pierdut 16% in luna august, cel mai puternic declin din 1999, cand a inceput calcularea acestui indice.
"Pietele sunt influentate de doua sentimente, frica si lacomia, si am trecut la frica in ultimele saptamani. Temerile privind recesiunea se numara printre principalele motive de ingrijorare ale investitorilor si am vazut cum multi indicatori economici au incetinit semnificativ", comenteaza un analist al Hargreaves Lansdown.
Actiunile constructorilor de automobile au inregistrat printre cele mai abrupte scaderi in debutul sedintei de luni, deoarece o noua runda de recesiune mondiala ar afecta puternic vanzarile de automobile. Indicele european al sectorului auto a coborat cu 1,4%, iar actiunile BMW s-au depreciat cu 3,1%.
Ulterior bursele si-au temperat corectiile, iar cele de la Paris si Londra au revenit chiar pe crestere, propulsate de sectorul energetic, care urca puternic datorita sperantelor privind incheierea conflictului din Libia si reluarea exporturilor de titei, transmite Reuters.
Indicele FTSEurofirst 300 a urcat cu 0,8% pana la ora 8:11 GMT (11:11 ora României), dupa ce a deschis in scadere cu pana la 1%.
Indicele sectorului petrolului si gazelor naturale a avansat cu 1,9%.
Actiunile grupului italian Eni, cea mai mare companie petroliera straina din Libia, s-au apreciat cu 4,9% dupa ce rebelii libieni au intrat in capitala Tripoli.
Ce se intampla la Bucuresti
Bursa a scazut cu 0,74% la debutul sedintei, influentata in continuare de bursele externe, insa cei mai multi investitori nu au fost prezenti la tranzactionare, astfel ca rulajul abia a ajuns la 884.000 de lei, din care 68% au reprezentat transferurile cu actiuni Fondului Proprietatea (FP).
Dupa primele minute, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in scadere cu 1,02%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,43% sub nivelul de vineri. Totodata, indicele BET-FI, care reflecta evolutia actiunilor celor cinci SIF-uri si ale titlurilor Fondului Proprietatea, a scazut cu 0,22%.
La ora 10:15 , indicele extins al Bursei, BET-XT, al primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si FP, era in coborare cu 0,78%.
Investitorii au tranzactionat actiuni de doar 884.000 de lei (207.000 de euro), valoare de aproape trei ori mai redusa decat rulajul de la deschiderea sedintei precedente, de 2,6 milioane lei (624.000 de euro).
Actiunile Fondului Proprietatea au continuat sa fie cele mai lichide din piata, cu operatiuni de 605.000 de lei, si au asigurat 68% din rulajul bursei.
Bursele din Asia au coborat luni cu cel mult 1%, iar pietele din SUA au incheiat sedinta de vineri in coborare cu pana la 1,6%.