Dupa salarii, pensii si ajutoare de somaj, Guvernul a pus gand rau si alocatiilor pentru copii. Presedintele Blocului National Sindical (BNS), Dumitru Costin, a declarat ca stie “pe surse” ca alocatiile vor fi diminuate cu 15%.

Ideea diminuarii sau a eliminarii unor alocatii nu este noua, ministrul Muncii, Mihai Seitan, declarand in urma cu mai bine de o luna ca este posibil ca alocatiile sa nu mai fie acordate tuturor copiilor.

"Din cate am inteles, s-a luat hotararea diminuarii cu 15% si a alocatiilor pentru copii. Va garantez ca e reala. E pe surse, dar e reala", a spus Costin, citat de Mediafax.

In urma cu mai bine de o luna, ministrul Muncii lansa ideea potrivit careia incepand de la anul vor mai primi alocatii doar copiii care provin din familii cu venituri mici. Ulterior, Seitan a revenit asupra declaratiei, sustinand, la videochatul incont.ro, ca toti copiii vor primi alocatii, iar cei din familii sarace vor primi o suma suplimentara.

Europarlamentarul PDL Theodor Stolojan declara, in urma cu doua saptamani, ca alocatiile s-ar putea acorda doar copiilor care merg la scoala si care au testele medicale la zi.

Iar primarul general Sorin Oprescu a dat o veste rea bucurestenilor: acestia vor plati, in scurt timp, mai mult pentru agentul termic.

Edilul a declarat ca, oricum, municipalitatea nu mai avea buget pentru a suporta costul acestor subventii. Din pacate, insa, dupa cum a recunoscut si Sorin Oprescu, "aproape 46 - 48 % din populatia Bucurestiului are stringenta nevoie de a fi sprijinita."

In aceste conditii, a mai spus ediul, gigacaloria va creste, pentru unii bucuresteni, de la 119 lei la 300 de RON.

Printre masurile anuntate joi de presedintele Traian Basescu se numara si reducerea "masiva" a subventiilor acordate populatiei.

Seful statului a dat exemplu chiar situatia Capitalei.

"Este vorba despre sistemul de incalzire din Bucuresti. Acesta beneficiaza de subventii masive din partea Primariei Capitalei, dar si a bugetului de Stat. Fara deosebire de veniturile pe care le au, toti cetatenii din Bucuresti si firmele racordate la sistemul centralizat, primesc incalzirea subventionata. Or, subventiile globale vor fi sistate si se va acorda subventie celor care au nevoie de ea. Nu sunt cuplat la incalzirea centrala, dar, daca as fi, desi am cel mai mare salariu teoretic din administratie, as primi aceasta subventie. Cand in mod real, ea trebuie adresata cetateanului care are nevoie de ea", a explicat presedintele Traian Basescu.