In a doua jumatate a lunii iunie a intrat in vigoare Ordonanta de Urgenta nr. 50, privind creditele de consum, care prevede inclusiv eliminarea comisionului de rambursare anticipata pentru creditele cu dobanda variabila si limitarea acestui comision la 1% in cazul imprumuturilor cu rate fixe, masuri aplicabile inclusiv pentru creditele aflate in derulare.

Astfel, in pofida declaratiilor bancherilor potrivit carora intrarea in vigoare a noilor reglementari nu va duce la un val de cereri de refinantare a creditelor deja acordate, datele publicate de BNR indica faptul ca de trei ori mai multe persoane au verificat in luna iulie daca pot lua un imprumut.

Totusi, soldul creditelor acordate gospodariilor populatiei nu a avut o dinamica semnificativa, finantarile in lei urcand usor, cu 0,2%, iar imprumuturile in valuta exprimate in euro ramanand aproximativ neschimbate.

Pe de alta parte, refinantarea unui credit nu aduce in soldul total pe sistem bancar schimbari deosebite, noile credite acoperind, de fapt, stingerea obligatiilor pentru imprumuturile in derulare.

Per total, numarul interogarilor transmise de banci la CRB, atat pentru debitorii proprii cat si pentru clientii potentiali, a crescut in iulie de peste doua ori fata de iunie, la 420.210 operatiuni, acesta fiind cel mai mare nivel inregistrat dupa luna octombrie 2008.

Numarul debitorilor, persoane fizice si juridice, a scazut usor in luna iulie, la 978.351 de persoane, dintre care 230.781 clienti aveau restante la creditele contractate.

Si totalul sumelor restante a scazut usor in iulie fata de luna precedenta, de la 12.732 la 12.673 miliarde de lei.

CRB reprezinta o structura specializata in colectarea, stocarea si centralizarea informatiilor privind expunerea fiecarei entitati declarante, institutie de credit sau institutie financiara nebancara inscrisa in Registrul Special, din Romania fata de acei debitori care au beneficiat de credite si/sau angajamente al caror nivel cumulat depaseste suma limita de raportare.

Datele de la Centrala Riscurilor Bancare se refera la expunerea fata de un singur debitor, egala sau mai mare de 20.000 de lei, si reprezinta 90% din valoarea creditelor acordate si a angajamentelor asumate de catre sistemul bancar, potrivit datelor de la 31 decembrie 2009.

In cazul persoanelor fizice, bancile pot solicita date despre clientii proprii sau potentiali si de la Biroul de Credit.

Potrivit legislatiei actuale, bancile ar trebui sa modifice pana la 20 septembrie aproape toate contractele de credit incheiate cu populatia pentru a le adapta la noile reglementari.

Inainte de data limita, orice client poate solicita bancii modificarea clauzelor contractului in concordanta cu noile reglementari, iar institutia de credit este obligata sa se conformeze in cel mai scurt timp, potrivit reprezentantilor ANPC.