Isarescu: Generatiile urmatoare vor judeca mai bine ce a facut corect si ce nu BNR
Generatiile urmatoare vor judeca mai bine ce a facut corect si ce nu Banca Nationala a Romaniei, a declarat, duminica, guvernatorul institutiei, Mugur Isarescu, mentionand ca intotdeauna banca centrala a fost de ajutor tarii in depasirea momentelor dificile.
"Cat priveste prezentul, e greu sa ne autocaracterizam. O pot face mai bine autoritatile statului, opinia publica. In numai 20 de ani, societatea romaneasca a trecut prin schimbari majore. Generatiile viitoare vor judeca mai bine ce am facut corect si ce nu am facut bine", a spus Isarescu.
El a mentionat ca BNR si-a utilizat, in ultimii 20 de ani, expertiza institutionala si a valorificat adecvat experienta dobandita de la infiintarea institutiei.
"Daca ar fi sa caut cateva cuvinte cheie, pentru a defini prin ce se caracterizeaza Banca Nationala a Romaniei, de fapt ce a insemnat de-a lungul timpului dar si ce inseamna astazi, acestea sunt cu certitudine: o institutie solida, stabila, credibila, reformatoare, dar si dinamica", a afirmat seful bancii centrale.
El a mentionat ca BNR este in prezent banca centrala a unui stat membru al Uniunii Europene, fiind astfel membra a Sistemului European al Bancilor Centrale.
Isarescu a spus ca BNR se afla in prezent intr-un efort "sustinut" de pregatire pentru adoptarea monedei unice in perspectiva urmatorilor ani.
"Dupa 130 de ani, ne apare relevant adevarul ca Banca Nationala a cunoscut urcusuri si coborasuri, dupa cum insasi istoria Romaniei a trecut prin momente de calm si de constructie sau prin imprejurari dramatice. Un numitor comun: intotdeauna Banca Nationala i-a fost de ajutor tarii sa-si depaseasca momentele grele", a declarat Isarescu, mentionand ca institutia a finantat cheltuielile Primul Razboi Mondial, iar in perioada interbelica a avut un rol important in refacerea economica.
El a multumit tuturor angajatilor BNR, care au ajutat la indeplinirea unor atributii dintre cele mai complexe.
Totodata, Isarescu a amintit ca reforma profunda si benefica prin care a trecut institutia in ultimii 20 de ani, reconectarea la Sistemul Bancilor Centrale Europene, nu ar fi fost posibile fara sprijinul primit, sub diverse forme, din partea altor banci centrale si al institutiilor financiare internationale.
"Pe masura ce s-a transformat si consolidat, Banca Nationala a Romaniei a devenit ea insasi o institutie de prim rang, capabila sa raspunda exigentelor europene si sa asigure asistenta si altor banci centrale", a continuat seful bancii centrale.
El a subliniat ca, in viitor, BNR ramane "ferm angajata" in indeplinirea mandatului de gardian al stabilitatii preturilor si al stabilitatii financiare in Romania.
"Eforturile noastre se vor concentra asupra angajarii, impreuna cu Guvernul Romaniei, pentru promovarea unor politici sanatoase si orientate spre stabilitate, astfel incat sa punem depasi dificultatile prin care trecem in prezent", a continuat Isarescu.
Legea de infiintare a BNR a fost publicata in Monitorul Oficial la 29 aprilie 1880, iar pe data de 5 septembrie a aceluiasi an, exact in urma cu 130 de ani, a avut loc prima sedinta a Consiliului institutiei.
Pe acelasi subiect: