"In sedinta de astazi (marti - n.r.), CA al BNR a analizat si aprobat raportul trimestrial asupra inflatiei. Documentul reconfirma perspectiva plasarii pe termen mediu a ratei anuale a inflatiei in interiorul intervalului de variatie, de +/–1 punct procentual asociat tintei stationare multianuale de 2,5%, incepand din a doua parte a anului 2014. Astfel, potrivit noii proiectii, rata anuala a inflatiei se va situa la nivelul de 3,3% la finele anilor 2014 si 2015, concomitent cu o evolutie a ratei medii anuale a inflatiei in apropierea tintei stationare multianuale", se arata in comunicatul detaliat al BNR transmis dupa sedinta Consiliului de Administratie pe probleme de politica monetara, noteaza Mediafax.

Rata anuala a inflatiei a scazut in martie la 1,04%, de la 1,55% in decembrie 2013. Totodata, rata medie anuala a inflatiei a coborat la 2,8% in martie, de la 3,2% in luna precedenta, iar rata medie anuala a inflatiei determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (indicator relevant pentru asigurarea comparabilitatii la nivel european si evaluarea procesului de convergenta cu Uniunea Europeana) a fost de 2,3%, comparativ cu 2,6% in februarie.

"Continuarea procesului de dezinflatie in concordanta cu traiectoria prognozata a validat ajustarile operate anterior in conduita politicii monetare, in conditiile unei monitorizari atente a evolutiilor interne si internationale. Aceasta conduita a vizat ancorarea eficace a anticipatiilor inflationiste, fiind adecvata mentinerii pe termen mediu a stabilitatii preturilor corespunzator tintei stationare de 2,5%, concomitent cu sprijinirea revigorarii procesului de creditare", se spune in comunicat.