Muscalu, ING: BNR va rata cel mai probabil tinta de inflatie, estimam o rata de peste 4,5%
Banca Nationala a Romaniei va rata cel mai probabil tinta de inflatie pentru acest an, rata estimata in prezent de banca centrala la 3,5%, a declarat Vlad Muscalu, economist sef al ING Bank, care se asteapta la o crestere a preturilor de consum de peste 4,5% pana la sfarsitul anului.
"Inflatia va fi clar superioara asteptarilor din piata si a bancii centrale. Pare foarte probabil ca in acest an sa se rateze tinta de inflatie. Momentan se prognozeaza 3,5% pentru finalul anului, dar acum este deja la limita superioara a intervalului si sunt sanse slabe ca la sedinta urmatoare, cand are ocazia, BNR sa nu-si ajusteze prognozele, avand in vedere evenimentele negative de la nivelul inflatiei din primul trimestru, combinat cu perspectiva normalizarii preturilor alimentare, pentru ca este greu de crezut ca vom avea un an agricol mai bun, si totul suprapus cu o ajustare foarte puternica a preturilor reglementate. Toate acestea vor duce inflatia foarte posibil la peste 4,5% spre sfarsitul anului", a spus Muscalu, la Conferinta Riscului de Tara 2014 organizata de Coface si Mediafax.
El a aratat ca in aceste conditii va fi foarte dificil pentru banca centrala sa mentina rata dobanzii in piata la 3%, mentionand ca Romania, cu o crestere economica de 3% si cu o inflatie de peste 4%, pare putin probabil sa para atractiva in ochii investitorilor.
"De aceea, in a doua jumatate a anului, vom avea usoare iesiri de capital, rate de dobanda usor in crestere. De asemenea, am pierdut o oportunitate de a avea o crestere economica prin creditare in lei (...) Pare destul de dificil sa reusim o revenire a economiei prin creditarea in moneda nationala", a adaugat Muscalu, care s-a aratat ingrijorat ca reluarea creditarii intarzie sa apara in ciuda masurilor de politica monetara.
Potrivit economistului ING, cu toate ca inflatia este la un nivel extrem de redus, iar rata de politica monetara si cea interbancara au ajuns la niveluri scazute, reluarea creditarii intarzie.
"Ne uitam cu optimism si speram sa fie o problema de timp, ca bancile trebuie sa se obisnuiasca cu noul mediu. Si pentru companii situatia este mai buna, anumite sectoare economice performeaza bine, cum ar fi exportul sau vanzarile cu amanuntul. Poate entuziasmul din mai multe sectoare se va transmite si in alte sectoare. Transmisia de politica monetara catre costul de finantare din sistemul bancar a avut loc, dar din pacate aceasta nu se transmite si in activitatea de creditare, si suntem oarecum ingrijorati ca nu se reia creditarea sectorului privat. Ritmul de creditare se deterioreaza, iar BNR ramane fara instrumente suplimentare, la acest sistem. Poate este posibila o relansare a creditarii, poate prin reducerea rezervelor minime obligatorii, poate la sedinta urmatoare. A fost surprizator ca masura nu a fost luata la sedinta anterioara", a mai spus Muscalu.