Bloomberg: Cel mai longeviv guvernator de bancă centrală din lume se pregătește pentru un nou mandat. Cine îl susține pe Isărescu
Mugur Isarescu
Guvernatorul de bancă centrală cu cea mai mare vechime în funcţie la nivel mondial este dispus să-şi extindă durata exercitării funcţiei, deoarece partidul aflat la guvernare în România intenţionează să-l sprijine pe Mugur Isărescu pentru încă un mandat.
Isărescu, care este de peste un sfert de secol la conducerea Băncii Naţionale a României, va obţine probabil un nou mandat de cinci ani deoarece coaliţia aflată la guvernare deţine majoritatea în Parlament - iar partidele din Opoziţie şi-au exprimat de asemenea sprijinul pentru el, scrie Bloomberg, preluată de Agerpres.
Guvernatorul BNR are 69 de ani şi în mandatul său a trecut prin orice conjunctură economică de la hyperinflaţie, în condiţiile în care România era în pragul falimentului, şi până la criza financiară globală din 2008, apreciază Bloomberg.
PSD îl va sprijini şi pe Florin Georgescu, prim-viceguvernator din 2004, pentru un nou mandat, a afirmat preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu. Acesta a declarat sâmbătă: "Atât Isărescu cât şi Georgescu au sprijinul nostru. Alte nume pentru Consiliul de Administraţie al BNR încă sunt analizate".
Banca Centrală a României se confruntă cu provocări. Expansiunea economică încetineşte, ritmul inflaţiei este cel mai ridicat din UE, iar deficitul bugetar se estimează că va depăşi limita stabilită de UE. Alegerile prezidenţiale şi parlamentare din următorii doi ani adaugă incertitudini suplimentare, comentează Bloomberg.
Într-un articol anterior, Bloomberg comenta că România este ultima ţară care dă dureri de cap oficialilor UE, care încearcă să răspundă ameninţărilor la adresa democraţiei venite din alte state ale fostului bloc comunist. Comitetele de politică monetară ale băncilor centrale din Ungaria şi Polonia sunt deja alcătuite din oamenii care sunt aliaţi ai guvernelor.
Potrivit sursei citate, Isărescu ar putea fi mai înclinat să plece dacă va exista o ameninţare similară şi asupra Consiliului de Administraţie al BNR, unde toţi membri urmează sa fie realeşi sau înlocuiţi.
Pentru România, o astfel de schimbare nu vine într-un moment oportun. După o creştere rapidă, economia dă semne de încetinire, în timp ce deficitul bugetar urmează să depăşească anul viitor limitele impuse de UE iar deficitul de cont curent este la cel mai ridicat nivel din 2008. În condiţiile în care până la finele lui 2020 vor avea loc alegeri prezidenţiale şi parlamentare, este clar că banca centrală are nevoie de o mâna fermă, scrie Bloomberg.
Isărescu este exact această mâna fermă. Bloomberg subliniază că guvernatorul BNR a jucat un rol cheie în aderarea României la Uniunea Europeana în 2007 şi a fost o ancora de stabilitate în timp ce multe guverne s-au prăbuşit. Sub conducerea sa, hiperinflaţia a fost învinsă iar creşterea economică a ajutat la reducerea sărăciei. Următorul obiectiv ar fi adoptarea monedei euro, a cărei dată ţintă a fost stabilită recent pentru 2024.
De asemenea, Isărescu a dobândit şi o recunoaştere internaţională. În cei 28 de ani a colaborat cu omologi precum Alan Greenspan şi Mario Draghi, a primit 17 titluri de onoare universitare şi este un membru al exclusivistului club Bilderberg Group.
Însă autoritatea lui Isarescu a început să fie contestată. Acesta a atras atenţia că Guvernul nu l-a consultat atunci când a decis să reducă taxele sau să introducă o aşa-numită "taxă pe lăcomie" care viza băncile, prima măsură alimentând inflaţia, iar a doua a declanşat cele mai mari vânzări în masă pe bursa de la Bucureşti din ultimul deceniu.
Până acum, Mugur Isărescu nu a fost explicit cu privire la intenţiile sale, lăsând să se înţeleagă că vârsta sa ar putea să îi influenţeze decizia. "Am aproape 70 de ani, nu?", a spus Isărescu în urmă cu un an, lăsând să se înţeleagă că nu are intenţia de a mai continua. Când a fost întrebat din nou în luna ianuarie, el a spus doar că "Parlamentul va decide" şi "ceea ce contează este ca instituţia să fie solidă".
Pe acelasi subiect: