Ministrul Economiei spune că PSD îl va susține pe Mugur Isărescu pentru un nou mandat la BNR
Mugur Isarescu
Ministrul Economiei, Nicolae Bădălău, a anunţat, vineri, după şedinţa Comitetului Executiv al PSD, că s-a decis susţinerea lui Mugur Isărescu pentru obţinerea unui nou mandat de guvernator al BNR.
”Nu a fost nimic tensionat, decât că este normal ca în partid să se discute aceste subiecte. Propunerea noastră este să-l susţinem pe domnul Isărescu”, a răspuns Nicolae Bădălău, vineri, după şedinţa CEx a PSD, întrebat despre alegerea noii conduceri a BNR.
Senatorul PSD Şerban Nicolae a afirmat, miercuri, că nu are cum să îl susţină pe Mugur Isărescu pentru un nou mandat de guvernator al BNR, deşi a recunoscut că nu există un termen de comparaţie, având în vedere că acesta deţine funcţia de 30 de ani.
Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, miercuri, că guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, este susţinut de ALDE pentru obţinerea unui nou mandat, urmând a fi votat de către parlamentarii formaţiunii.
Camera Deputaţilor şi Senatul se vor reuni pe 3 iulie în sesiune extraordinară pentru numirea membrilor Consiliului de Administraţie al BNR, la Consiliul Fiscal, dar şi pentru desemnarea preşedintelui Consiliului Naţional al Audiovizualului.
Cel mai longeviv guvernator de bancă centrală la nivel mondial
Guvernatorul BNR are 69 de ani şi, în mandatul său de peste un sfert de secol, a trecut prin orice conjunctură economică, de la hiperinflaţie, în condiţiile în care România era în pragul falimentului, şi până la criza financiară globală din 2008.
Ceea ce va face în luna octombrie, atunci când îi expiră actualul mandat, ar putea fi un indicator al independenţei băncilor centrale într-o eră a populismului, comentează Bloomberg, într-un material care trece în revistă activitatea guvernatorului BNR.
Potrivit sursei citate, România este ultima ţară care dă dureri de cap oficialilor UE, care încearcă să răspundă ameninţărilor la adresa democraţiei venite din alte state ale fostului bloc comunist. Comitetele de politică monetară ale băncilor centrale din Ungaria şi Polonia sunt deja alcătuite din oamenii care sunt aliaţi ai guvernelor.
Potrivit Bloomberg, Isărescu ar putea fi mai înclinat să plece dacă va exista o ameninţare similară şi asupra Consiliului de Administraţie al BNR, unde toţi membri urmează sa fie realeşi sau înlocuiţi.
Pentru România, o astfel de schimbare nu vine într-un moment oportun. După o creştere rapidă, economia dă semne de încetinire, în timp ce deficitul bugetar urmează să depăşească anul viitor limitele impuse de UE iar deficitul de cont curent este la cel mai ridicat nivel din 2008. În condiţiile în care până la finele lui 2020 vor avea loc alegeri prezidenţiale şi parlamentare, este clar că banca centrală are nevoie de o mâna fermă, scrie Bloomberg.
Isărescu este exact această mâna fermă. Bloomberg subliniază că guvernatorul BNR a jucat un rol cheie în aderarea României la Uniunea Europeana în 2007 şi a fost o ancora de stabilitate în timp ce multe guverne s-au prăbuşit. Sub conducerea sa, hiperinflaţia a fost învinsă iar creşterea economică a ajutat la reducerea sărăciei. Următorul obiectiv ar fi adoptarea monedei euro, a cărei dată ţintă a fost stabilită recent pentru 2024.
Pe acelasi subiect: