Camera Deputaţilor şi Senatul se vor reuni pe 3 iulie în sesiune extraordinară pentru numirea membrilor Consiliului de Administraţie al BNR, la Consiliul Fiscal, dar şi pentru desemnarea preşedintelui Consiliului Naţional al Audiovizualului.

Luni, preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, declarase că, în urma discuţiei avute cu premierul Viorica Dăncilă, se va merge pe susţinerea lui Mugur Isărescu pentru reînnoirea mandatului acestuia de guvernator al Băncii Naţionale a României.

"Domnul Isărescu beneficiază de sprijinul ALDE. Din partea ALDE nu au existat poziţii, ci un singur coleg care este consecvent cu poziţia lui. Nu-i împărtăşesc punctul de vedere. În ceea ce priveşte poziţia PSD, vă rog să-i chestionaţi pe reprezentanţii PSD", a precizat Tăriceanu, potrivit Agerpres.

El a adăugat că nu partidele fac propuneri de candidaturi. "Nu sunt partidele cele care fac propuneri de candidaturi, candidaturile se propun individual şi fiecare parlamentar, respectând disciplina de grup, votează. Vă pot spune foarte clar: colegii mei din ALDE vor susţine candidatura domnului Mugur Isărescu la votul care va avea loc în Parlament", a dat asigurări Tăriceanu.

De cealaltă parte, Şerban Nicolae, liderul grupului social-democraţilor din Senat, a spus că niciun senator PSD nu şi-a exprimat susţinerea pentru reînnoirea mandatului lui Mugur Isărescu la conducerea Băncii Naţionale a României.

"Niciun senator nu a exprimat o asemenea susţinere. De altfel, erau circulate mai multe informaţii, nu erau foarte corecte, cum că domnul Mugur Isărescu ar fi propunerea altor grupuri parlamentare sau ar avea susţinerea acestora. Niciun senator PSD nu a spus că îşi doreşte să îl susţină sau nu a găsit un argument pozitiv pentru a-l susţine pe domnul Isărescu. Nici nu ai un termen de comparaţie, dacă domnul Isărescu a fost guvernatorul BNR în ultimii 30 de ani nu avem cu ce compara decât cu propria prestaţie. La ora actuală este în exerciţiul unui mandat dat de parlamentarii PSD", a precizat Şerban Nicolae.

El a confirmat faptul că a invitat-o pe Viorica Dăncilă la şedinţa de miercuri a grupului PSD, dar aceasta nu a venit.

"Da, am invitat-o. Nu ştiu ce s-a întâmplat, de regulă nu mergem pe ideea confirmării. Am avut o discuţie cu domnia sa luni. I-am spus că am avut şedinţă de grup al senatorilor PSD şi că s-au exprimat mai multe nemulţumiri legate de această vehiculată informaţie cum că PSD l-ar susţine şi vota pe Isărescu pentru un nou mandat de guvernator. Am stabilit împreună că va veni la şedinţa de grup miercuri, la ora 14,00", a spus Şerban Nicolae.

Referindu-se la o decizie în vreun for al PSD pentru reînnoirea mandatului lui Isărescu la BNR, Şerban Nicolae a spus: "Nu ştiu dacă s-a decis. Nu cred că s-a decis undeva".

Întrebat despre declaraţia de luni a preşedintelui ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, potrivit căruia se va merge pe susţinerea lui Mugur Isărescu pentru reînnoirea mandatului de guvernator al Băncii Naţionale a României, Şerban Nicolae a răspuns: "Domnul Tăriceanu nu e membru PSD. În niciun caz nu o să îl susţin pe domnul Isărescu".

Cel mai longeviv guvernator de bancă centrală la nivel mondial

Guvernatorul BNR are 69 de ani şi, în mandatul său de peste un sfert de secol, a trecut prin orice conjunctură economică, de la hiperinflaţie, în condiţiile în care România era în pragul falimentului, şi până la criza financiară globală din 2008.

Ceea ce va face în luna octombrie, atunci când îi expiră actualul mandat, ar putea fi un indicator al independenţei băncilor centrale într-o eră a populismului, comentează Bloomberg, într-un material care trece în revistă activitatea guvernatorului BNR.

Potrivit sursei citate, România este ultima ţară care dă dureri de cap oficialilor UE, care încearcă să răspundă ameninţărilor la adresa democraţiei venite din alte state ale fostului bloc comunist. Comitetele de politică monetară ale băncilor centrale din Ungaria şi Polonia sunt deja alcătuite din oamenii care sunt aliaţi ai guvernelor.

Potrivit Bloomberg, Isărescu ar putea fi mai înclinat să plece dacă va exista o ameninţare similară şi asupra Consiliului de Administraţie al BNR, unde toţi membri urmează sa fie realeşi sau înlocuiţi.

Pentru România, o astfel de schimbare nu vine într-un moment oportun. După o creştere rapidă, economia dă semne de încetinire, în timp ce deficitul bugetar urmează să depăşească anul viitor limitele impuse de UE iar deficitul de cont curent este la cel mai ridicat nivel din 2008. În condiţiile în care până la finele lui 2020 vor avea loc alegeri prezidenţiale şi parlamentare, este clar că banca centrală are nevoie de o mâna fermă, scrie Bloomberg.

Isărescu este exact această mâna fermă. Bloomberg subliniază că guvernatorul BNR a jucat un rol cheie în aderarea României la Uniunea Europeana în 2007 şi a fost o ancora de stabilitate în timp ce multe guverne s-au prăbuşit. Sub conducerea sa, hiperinflaţia a fost învinsă iar creşterea economică a ajutat la reducerea sărăciei. Următorul obiectiv ar fi adoptarea monedei euro, a cărei dată ţintă a fost stabilită recent pentru 2024.

De asemenea, Isărescu a dobândit şi o recunoaştere internaţională. În cei 28 de ani a colaborat cu omologi precum Alan Greenspan şi Mario Draghi, a primit 17 titluri de onoare universitare şi este un membru al exclusivistului club Bilderberg Group.

Însă autoritatea lui Isarescu a început să fie contestată. Acesta a atras atenţia că Guvernul nu l-a consultat atunci când a decis să reducă taxele sau să introducă o aşa-numită "taxă pe lăcomie" care viza băncile, prima măsură alimentând inflaţia, iar a doua a declanşat cele mai mari vânzări în masă pe bursa de la Bucureşti din ultimul deceniu.

Până acum, Mugur Isărescu nu a fost explicit cu privire la intenţiile sale, lăsând să se înţeleagă că vârsta sa ar putea să îi influenţeze decizia. "Am aproape 70 de ani, nu?", a spus Isărescu în urmă cu un an, lăsând să se înţeleagă că nu are intenţia de a mai continua. Când a fost întrebat din nou în luna ianuarie, el a spus doar că "Parlamentul va decide" şi "ceea ce contează este ca instituţia să fie solidă".

Potrivit Bloomberg, printre potenţialii înlocuitori ai lui Mugur Isărescu ar fi Florin Georgescu, prim-viceguvernator din 2004, Aura Socol, profesor în cadrul Academiei de Studii Economice (ASE), Cristian Socol, soţul Aurei şi de asemenea profesor în cadrul ASE şi Leonardo Badea, care conduce acum Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).