FMI: Tarile din Europa de Est trebuie sa-si reduca datoriile pentru a reveni la ritmul de crestere economica de dinaintea crizei globale. Statele care au nevoie cel mai mult de acest proces
Tarile din Europa de Est trebuie sa-si reduca datoriile pentru a reveni la ritmul de crestere economica si la investitiile de dinaintea crizei financiare globala, anunta FMI, transmite Bloomberg, potrivit Agerpres.
In pofida eforturilor semnificative ale consumatorilor, companiilor si bancilor din Europa de Est, putine state din regiune si-au redus in mod semnificativ povara datoriei sectorului privat, considera Fondul.
"Pentru a relansa investitiile si a asigura o revenire robusta, politicile ar trebui sa se concentreze pe sprijinirea cererii interne si finalizarea procesului de reparare a bilanturilor in sectorul privat", sustine FMI, potrivit Agerpres.
Intrarile de capital si accesul facil la credite au alimentat o crestere economica de peste 5% pe an in Europa de Est, inaintea crizei financiare globale din 2008. Insa, de atunci, creditele neperformante au explodat si au afectat bilanturile bancilor si companiilor. In plus, multe credite ipotecare acordate in euro sau franci in anii de boom s-au dovedit a fi neperformante, cand monedele locale s-au depreciat.
FMI a cerut astfel statelor din regiune sa urgenteze masurile de solutionare a creditelor neperformante, sa relaxeze piata muncii si sa imbunatateasca mediul de afaceri.
Bulgaria, Croatia si Ucraina sunt tarile care au nevoie cel mai mult de o ajustare a datoriilor, in timp ce companiile din Letonia si Slovenia sunt expuse si ele riscurilor.
Europa de Est risca sa inregistreze o revenire cu trei viteze, in conditiile in care tarile vor fi afectate in mod diferit de scaderea pretului la petrol, o crestere mai rapida in zona euro si conflictul din Ucraina.
FMI prognozeaza ca o crestere medie inregistrata de tarile baltice si statele membre UE din Europa de Est va fi de 2,6% in acest an si 3,6% in 2016, in timp ce regiunea Balcanilor va consemna o crestere de 1,9% in 2015 si un avans de 2,4% anul viitor.
In cazul Romaniei, Fondul Monetar International mizeaza pe o crestere de 2,7% in acest an, urmata de un avans de 2,9% anul viitor.