Odata cu noul context legislativ care permite clientilor sa renunte la dreptul de proprietate asupra imobilului care constituie garantia creditului acordat in vederea stingerii datoriei catre banca, BCR modifica parametrii creditelor garantate cu ipoteca imobiliara, sustine banca.

"Ne afam intr-un context economic in care prioritatea noastra, a tuturor, trebuie sa ramana stabilitatea Romaniei prin atragerea permanenta de capital si prin cresterea resurselor de dezvoltare, iar bancile au rolul de a sustine producerea de valoare in societate, insa la fel ca intreaga societate, nu pot evolua intr-un cadru care restrange capacitatea de valorificare a potentialul de sustinere. BCR va monitoriza indeaproape piata si impactul legislatiei in vederea ajustarii adecvate a politicilor de creditare”, a declarat Dana Demetrian, vicepresedite Retail&Private Banking in cadrul BCR.

Modificarea avansului la 35% este insotita, insa, de cresterea sumei minime care putea fi imprumutata de la 22.000 lei la 45.000 lei, dar si de scaderea perioadei maxime de rambursare a creditului de la 30 ani la 25 ani.

Conditiile si caracteristicile pentru creditul Prima Casa nu vor suferi nicio modificare.

BCR devine, astfel, a opta banca ce majoreaza vanasul la creditele ipotecare, dupa CEC Bank si alte sase banci comerciale. CEC Bank a anuntat, saptamana trecuta, majorarea la 30% a avansul pentru creditele ipotecare in valoare de cel mult 250.000 euro in echivalent lei, destinate persoanelor fizice, in urma aparitiei in Monitorul Oficial a legii privind darea in plata.

La inceputul saptamanii trecute, alte doua banci au anuntat marirea avansului la creditele ipotecare in urma aparitiei actului normativ privind darea in plata. Este vorba despre BRD si Alfa Bank. BRD Groupe Societe Generale a introdus oferta diferentiata, pentru creditele in valoare de pana la 250.000 de euro avansul fiind de 35%, iar pentru imprumuturile peste acest plafon avansul este de 15%. Alpha Bank a publicat noile conditii pentru imprumuturile pentru locuinte, cu avans de 30% pentru creditele in lei si de 40% pentru cele in euro, indiferent de suma imprumutata.

Tonul majorarii avansului pentru creditele ipotecare a fost dat de Raiffeisen Bank, inca din perioada dezbaterilor pe marginea Legii, la 35% pentru imprumuturile in lei si la 40% la euro.

Ulterior, Bancpost, Garanti Bank si Intesa Sanpaolo Bank au publicat noile conditii de creditare ipotecara, din care reiese cresterea avansurilor pentru aceste imprumuturi. Astfel, Bancpost percepe un avans de 33% pentru ipotecarele in lei si 43% pentru cele in valuta, Garanti Bank are avans de 40% la euro, dar l-a mentinut la 15% pentru lei, iar Intesa Sanpaolo Bank a majorat avansul pentru creditele ipotecare in lei de la 15% la 25%.

Banca Comerciala Romana (BCR), membra a Erste Group, este cel mai important grup financiar din Romania dupa valoarea activelor (14,4 mld euro).

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat, saptamana trecuta, legea darii in plata, actul normativ urmand sa intre in vigoare in 13 mai.

Legea darii in plata stipuleaza ca orice roman cu credit ipotecar pentru consum sau locuinta poate da bancii casa in schimbul stergerii datoriei a suferit doua modificari importante. Creditele prin programul “Prima Casa” au fost excluse de la darea in plata, iar cei care pot apela la aceasta solutie trebuie sa aiba imprumuturi mai mici de 250.000 de euro.

Potrivit legii, nu pot beneficia de prevederile sale cei care au fost condamnati printr-o hotarare definitiva pentru infractiuni in legatura cu creditul pentru care se solicita aplicarea legii.

Bancherii contesta cu vehementa legea

Imediat dupa adoptarea in Camera Deputatilor, Asociatia Romana a Bancilor (ARB) a trimis presedintelui Klaus Iohannis o scrisoare prin care ii solicitau sa sesizeze Curtea Constitutionala cu privire la darea in plata, considerand legea neconstitutionala, pentru ca incalca mai multe principii din legea fundamentala.

"In viziunea comunitatii bancare legea este neconstitutionala din multiple perspective care tin de incompatibilitatea legii cu Constitutia, incalcari ale principiului neretroactivitatii, ale principiului previzibilitatii si accesibilitatii normei legale (ale principiului libertatii economice si ale principiului garantarii proprietatii), dar si de antinomiile legii cu dreptul civil si dreptul comun de procedura", se mai arata in scrisoarea ARB.

Comunitatea bancara mai precizeaza ca, prin schimbarea bunului din garantie ca mijloc de plata cu efect liberatoriu, va trebui verificat daca nu se incalca principiul securitatii juridice, aspect sanctionat in repetate randuri de Curtea de Justitie a Comunitatii Europene.