Deputatii au adoptat legea darii in plata. In ce conditii datornicii vor putea lasa casa bancii, in schimbul stingerii datoriei
Plenul Camerei Deputatilor a adoptat miercuri modificarile la proiectul legii darii in plata, in urma cererii de reexaminare a presedintelui Klaus Iohannis, cu 207 voturi "pentru", unul impotriva si o abtinere, potrivit Agerpres.
Cele mai importante modificari vizeaza eliminarea din proiectul de lege privind darea in plata a programului "Prima Casa" si ridicarea plafonului celor cu credite de nevoi personale cu ipoteca la 250.000 de euro. O alta modificare prevede ca legea se aplica si in cazul persoanelor care au fost executate silit.
Potrivit proiectului adoptat miercuri, nu pot beneficia de prevederile sale cei care au fost condamnati printr-o hotarare definitiva pentru infractiuni in legatura cu creditul pentru care se solicita aplicarea legii.
Legea darii in plata stipuleaza ca persoanele cu credite de locuinte isi pot ceda bunurile ipotecate catre banci daca sunt in incapacitate de plata a ratelor imprumuturilor.
Proiectul a fost adoptat de Senat, Camera Deputatilor fiind for decizional in acest caz.
Deputatii juristi au decis forma finala a legii darii in plata martea trecuta, cand actul prin care orice roman cu credit ipotecar pentru consum sau locuinta poate da bancii casa in schimbul stergerii datoriei a suferit doua modificari importante. Creditele prin programul “Prima Casa” au fost excluse de la darea in plata, iar cei care pot apela la aceasta solutie trebuie sa aiba imprumuturi mai mici de 250.000 de euro.
De asemenea, a fost aprobat un amendament in care se precizeaza ca nu poate beneficia de prevederile legale o persoana care a fost condamnata printr-o hotarare definitiva pentru infractiuni in legatura cu creditul pentru care se solicita aplicarea legii.