Consecintele darii in plata: cursul a depasit 4,5 lei/euro, iar bancile majoreaza avansul la ipotecare. Isarescu: Bancile isi vor apara dreptul de proprietate
Prima Casa
Efectele aplicarii Legii privind darea in plata sunt incerte, insa cu siguranta bancile isi vor apara dreptul de proprietate si vor contesta actul normativ fie la Curtea Constitutionala a Romaniei, fie la alte foruri, a declarat guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.
"Legea se remarca printr-un grad destul de ridicat de impreciziune. Sunt pusi laolalta cei care nu mai pot sa plateasca cu cei care, eventual, nu mai vor sa plateasca sau au optiuni diverse. Este greu ca cineva sa faca o evaluare corecta asupra impactului, cu datele pe care le avem. (...) Dar, ce mi se pare cert aici, este ca, in baza legilor (interne si internationale -n.r.), isi vor apara drepturile. Ca unele se vor duce la CCR, ca altele se vor duce in alta parte, ca vor da mai putine credite sau cu avansuri mai mari. Deci cred ca de aici incolo nu mai putem vedea lucrurile cu claritate: depinde de portofoliile de credite, de experienta pe care o au cu diversi clienti, de avocatii pe care ii au. Pana acum ati auzit doar de anumiti avocati, dar va asigur ca veti auzi si de ceilalti. Si bancile au avocati", a explicat Isarescu, citat de Agerpres.
In aceste conditii, el a spus ca trebuie sa asteptam reactia bancilor, a diversilor debitori, pentru ca legea acopera o gama larga de debitori potentiali “beneficiari”, desi este greu de precizat care ar fi beneficiul acestei legi.
Cu privire la faptul ca multe banci au anuntat deja majorarea avansului la creditele ipotecare, guvernatorul BNR a spus ca aceasta actiune nu reprezinta o ofensiva a bancilor, acestea aflandu-se mai degraba in defensiva.
"Cand vorbim despre o banca cu active de 10 miliarde, spre exemplu, cred ca niciunul dintre dumneavoastra nu ganditi ca are un morman de bani sau de cladiri. Nu! Are un morman de dosare de credit. Acelea sunt proprietatile lor - drepturi de creanta. Daca o lege le afecteaza, este absolut normal sa isi apere proprietatile, conform legilor romanesti: Codului Civil, legislatiei bancare, interne, internationale. Deci aici avem aproape o certitudine, dar nu este o ofensiva ci mai degraba o defensiva. Conform legislatiei din Romania si din lume, bancile sunt unitati autonome, nu sunt subordonate bancii centrale, au gestiune proprie urmaresc profitul. Deci fiecare banca isi va prezenta, deja au inceput sa isi prezinte, politica in urma acestor initiative legislative", a subliniat guvernatorul BNR.
CEC Bank, detinuta de stat, majoreaza la 30% avansul la creditele ipotecare, dar si dobanzile
CEC Bank majoreaza la 30% avansul pentru creditele ipotecare in valoare de cel mult 250.000 euro in echivalent lei, destinate persoanelor fizice, in urma aparitiei in Monitorul Oficial a Legii privind darea in plata.
“Ca urmare a publicarii in Monitorul Oficial a Legii 77/2016 privind darea in plata a unor bunuri imobile in vederea stingerii obligatiilor asumate prin credite, CEC Bank anunta modificarea produselor de creditare cu ipoteca imobiliara destinate persoanelor fizice, incepand cu data de 9 mai a.c. In cazul creditelor pentru cumpararea si construirea de imobile in valoare de cel mult 250.000 euro in echivalent lei, inclusiv, valoarea aportului propriu al clientului devine 30%, atat pentru creditele in lei, cat si pentru cele in valuta. Acestea din urma se vor acorda numai clientilor care obtin venituri in valuta creditului”, se arata intr-un comunicat al bancii.
Institutia precizeaza ca, prin aceste modificari, isi adapteaza oferta de creditare noului cadru legislativ si are ca prioritate protejarea intereselor intregului portofoliu de clienti.
“Ramanem in continuare deschisi dialogului cu clientii nostri, pentru a identifica impreuna cele mai potrivite solutii de finantare, perfect adaptate nevoilor acestora", a declarat Radu Gratian Ghetea, presedinte, director general CEC Bank.
Conform reprezentantilor bancii, avand in vedere nivelul crescut al riscului in contextul legii darii in plata, atat in cazul creditelor pentru cumparare si construire de imobile, cat si in cazul creditelor de nevoi personale si de refinantare credite garantate cu ipoteca imobiliara, marja de dobanda aplicabila va creste cu 1 p.p. in cazul creditelor in lei, respectiv 2 p.p in cazul creditelor in valuta.
Alte sase banci comerciale au modificat avansul pentru cumpararea de case
La inceputul acestei saptamani, alte doua banci au anuntat marirea avansului la creditele ipotecare in urma aparitiei actului normativ privind darea in plata. Este vorba despre BRD si Alfa Bank. BRD Groupe Societe Generale a introdus oferta diferentiata, pentru creditele in valoare de pana la 250.000 de euro avansul fiind de 35%, iar pentru imprumuturile peste acest plafon avansul este de 15%. Alpha Bank a publicat noile conditii pentru imprumuturile pentru locuinte, cu avans de 30% pentru creditele in lei si de 40% pentru cele in euro, indiferent de suma imprumutata.
Tonul majorarii avansului pentru creditele ipotecare a fost dat de Raiffeisen Bank, inca din perioada dezbaterilor pe marginea Legii, la 35% pentru imprumuturile in lei si la 40% la euro.
Ulterior, Bancpost, Garanti Bank si Intesa Sanpaolo Bank au publicat noile conditii de creditare ipotecara, din care reiese cresterea avansurilor pentru aceste imprumuturi. Astfel, Bancpost percepe un avans de 33% pentru ipotecarele in lei si 43% pentru cele in valuta, Garanti Bank are avans de 40% la euro, dar l-a mentinut la 15% pentru lei, iar Intesa Sanpaolo Bank a majorat avansul pentru creditele ipotecare in lei de la 15% la 25%.
Cursul a depasit, joi, 4,5 lei/euro. Leul va continua sa se deprecieze
Leul s-a depreciat, joi, in raport cu moneda europeana, pana la un curs de 4,5021 lei pentru un euro, mai mare cu 1,02 bani (+0,23%) fata de cotatia anterioara, de 4,4919 lei/euro, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei.
La casele de schimb, un euro se vindea, joi, cu 4,53-4,55 lei, dar au fost banci la care moneda europeana se tranzactioneaza si cu 4,58 lei.
In acelasi timp, moneda nationala a pierdut teren si in fata dolarului american, pana la un curs de 3,9366 lei pentru un dolar, in urcare cu 2,65 bani (+0,68%) in comparatie cu anuntul din sedinta anterioara, respectiv 3,9101 lei.
Leul s-a depreciat joi si in fata francului elvetian, cursul anuntat de BNR fiind de 4,0908 lei, in urcare cu 0,04 bani (+0,01%), fata de cotatia din sedinta precedenta, cand moneda elvetiana valora 4,0904 lei.
Analistii financiari considera ca moneda national ava continua sa se deprecieze si in perioada urmatoare, mai ales dupa 13 mai, data la care va intra in vigoare legea darii in plata. Un scenariu pesimist plaseaza cursul in acest an la 4,7 lei pentru un euro.
Legea privind darea in plata a fost publicata in Monitorul Oficial joi, 28 aprilie, si urmeaza sa intre in vigoare la 15 zile de la publicare, respectiv pe 13 mai.
Pe acelasi subiect: