BCE pastreaza dobanda cheie la nivelul zero si continua sa pompeze bani in zona euro, pentru relansarea economiei
Mario Draghi, presedintele BCE
Banca Centrala Europeana (BCE) a decis joi sa nu modifice dobanzile si nu a schimbat programul de relaxare cantitativa (QE), pentru ca institutia asteapta sa vada daca revenirea inflatiei va fi de durata, transmite Reuters.
Intr-un comunicat de presa al BCE, institutia precizeaza ca, la sedinta care a avut loc joi, Consiliul guvernatorilor a mentinut dobanda de politica monetara la nivelul zero, in timp ce dobanda la facilitatea de creditare marginala a fost pastrata la 0,25%, iar dobanda la depozite, care se aplica bancilor ce stocheaza lichiditatile in exces la banca centrala pentru o perioada de 24 de ore, a fost lasata la minus 0,40%.
"Daca perspectivele devin mai putin favorabile, sau daca conditiile financiare devin incompatibile cu inregistrarea unor progrese suplimentare spre o revenire de durata a inflatiei, Consiliul guvernatorilor este pregatit sa majoreze programul de achizitii de active, atat ca valoare cat si ca durata", se precizeaza in comunicatul BCE.
In luna decembrie 2016, preturile de consum in zona euro au crescut cu 1,1% in ritm anual, dupa un avans de 0,6% in noiembrie, si ar urma sa creasca si mai puternic in lunile urmatoare, estimeaza analistii, ceea ce constituie o veste buna pentru BCE. Insa aceasta crestere se datoreaza aproape in exclusivitate cresterii cursului petrolului si de asemenea marcheaza diferente profunde in zona euro, in conditiile in care in luna decembrie inflatia a crescut cu 1,7% in Germania dar a crescut foarte putin in Grecia sau Italia.
In privinta masurilor neconventionale de politica monetara (QE), Consiliul guvernatorilor confirma ca, din aprilie 2017, achizitiile lunare nete vor continua intr-un ritm lunar de 60 de miliarde euro, pana la sfarsitul lunii decembrie 2017. De asemenea, institutia a dat asigurari ca va fi continuat pana in martie programul de relaxare cantitativa (QE), in valoare de 80 de miliarde de euro.
Prin mentinerea dobanzilor in teritoriul negativ si tiparirea de bani pentru a cumpara active, BCE spera sa relanseze inflatia si cresterea economica in zona euro. Insa, aceste masuri neconventionale sunt considerate insuficiente, astfel ca analistii se asteptau ca BCE sa adopte noi stimulente.
Pe acelasi subiect: