Dobanda BCE s-a aflat la 1% si in perioada mai 2009 - aprilie 2011, inainte de a fi majorata de doua ori anul trecut, in aprilie de la 1% la 1,25% si in iulie de la 1,25% la 1,5%. Dupa preluarea mandatului de presedinte de catre italianul Mario Draghi, BCE a taiat de doua ori dobanda cheie, de la 1,5% la 1,25% in noiembrie si de la 1,25% la 1% in decembrie.

Anuntul BCE va fi urmat de o conferinta de presa a lui Draghi. Sedinta de politica monetara a fost organizata miercuri si nu joi, ca de obicei, ca urmare a apropierii sarbatorilor de Pasti.

Analistii se asteapta ca BCE sa reziste presiunilor unui grup de sefi de banci centrale din zona euro, condus de Bundesbank, care vor pregatirea retragerii masurilor de combatere a crizei in urma carora au fost relaxate regulile la accesarea de fonduri.

BCE a introdus in sistemul financiar lichiditati de circa 1.000 de miliarde de euro prin licitatiile organizate in decembrie si noiembrie, cu scopul de a evita o criza a creditelor sfarsitul anului trecut, care ameninta sa exacerbeze criza datoriilor si sa puna in pericol operatiunile monetare.

Grupul de bancheri condus de Germania se teme ca lichiditatile foarte mari intoduse in sistemul financiar risca amplificarea presiunilor inflationiste. Inflatia din zona euro s-a redus in martie la 2,6%, peste tinta BCE de sub 2%, insa reluarea temerilor legate de Spania inseamna ca BCE nu-si poate permite sa semnaleze o majorare de dobanda sau retragerea maurilor de finantare.