Un important aliat din Parlamentul german al cancelarului Angela Merkel a cerut ca BCE sa revina rapid la misiunea de combatere a inflatiei si de asigurare a stabilitatii monedei euro.

"Sper ca BCE sa-si recunoasca limitele si sa retraga mai tarziu banii", a afirmat Volker Kauder, seful grupului parlamentar al aliantei Partidului Crestin Democrat - Uniunea Social Crestina Bavareza.

Avertismentul lui Kauder vine dupa declaratii similare ale cancelarului Merkel la summit-ul liderilor europeni de la inceputul lunii martie.

Raspunzand unei critici din partea Braziliei privind un "tsunami de bani ieftini" pe pietele globale, Merkel a afirmat ca este increzatoare ca BCE a incheiat programul de imprumuturi nelimitate cu scadenta la trei ani. Merkel a dat asigurari ca BCE nu va mai repeta astfel de masuri.

Prin programul de imprumuturi pe trei ani pentru banci, BCE a introdus in sistemul financiar lichiditati de peste 1.000 de miliarde de euro.

Odata cu incheierea, aparent cu succes, a procesului de restructurare datoriilor statului elen, si in urma reactiei pozitive a pietelor la al doilea pachet financiar pentru Grecia, Germania pare sa acorde o prioritate mai mare pericolului inflatiei, scrie Bloomberg.

Merkel a declarat ca liderii europeni vor fi nevoiti sa continue sa lupte si in anii urmatori impotriva crizei, insa politicienii germani sunt tot mai increzatori in capacitatea Europei de a face fata problemelor.