BCE a achizitionat bonduri emise de grupul german Volkswagen AG cu scadenta in 2019, bonduri emise de Continental AG (al doilea mare producator european de componente auto si anvelope) si operatorul francez de telefonie Orange SA, au declarat joi pentru Bloomberg surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul, scrie Agerpres.

De asemenea Banca Centrala Europeana cumpara obligatiuni emise de companii din sectorul infrastructurii, al industriei chimice si de utilitati, adauga sursele.

Miercuri, BCE a demarat achizitiile de obligatiuni emise de companii, in incercarea de a redresa economia zonei euro. In prima zi au fost cumparate bonduri emise de compania Telecom Italia SpA, producatorul de bere Anheuser-Busch InBev NV, concernul german Siemens AG, producatorul auto francez Renault si companiile de utilitati Engie SA si RWE AG, sustin sursele.

"Mario Draghi foloseste toate instrumentele de care dispune, crede ca achizitiile de obligatiuni emise de companii vor fi semnificative", a apreciat analistul Luke Hickmore, de la Aberdeen Asset Management Plc.

Anterior, o serie de surse din interiorul BCE au declarat ca institutia nu si-a fixat tinte pentru achizitiile de obligatiuni emise de companii si cel mai probabil va incepe cu un volum mic pe care sa il creasca in timp. Potrivit surselor, BCE spera sa cumpere in fiecare luna obligatiuni emise de companii in valoare de 5 pana la 10 miliarde de euro, in speranta ca astfel va reusi sa stimuleze companiile sa demareze noi emisiuni.

In paralel, BCE cumpara lunar active in valoare de 80 de miliarde de euro, in principal titluri de stat, cel putin pana in luna martie 2017. Insa aceste achizitii nu au reusit sa alimenteze inflatia astfel ca, recent, BCE a decis sa isi extinda gama de active achizitionate.

Desi analistii se asteapta ca BCE sa se implice in mod activ pe piata primara de capital, pentru atingerea obiectivelor ar putea fi fortata sa cumpere si de pe piata secundara.

"Momentul in care au inceput achizitiile sugereaza ca BCE vrea sa profite de perioada de dinaintea vacantei de vara", se arata intr-un raport elaborat de analistii de la Morgan Stanley.