Basescu: Ordonanta 50 nu este retroactiva! Va deveni lege!
Traian Basescu a transat cea mai mare disputa dintre banci si clienti: Ordonanta 50 nu este retroactiva, a spus presedintele, pentru ca are efecte in viitor!
Legea de aprobare, trebuie insa sa faca aceasta ordonanta, "echilibrata", a adaugat el.
O intalnire a clientilor nemultumiti, cu opozitia liberala din Parlament a lamurit si ca dobanda la creditele vechi se va calcula asa cum este scris acum in Articolul 37 al OUG 50/2010.
Legea de aprobare a Ordonantei 50 va fi discutata saptamana viitoare in Comisia de Buget Finante, dupa care va intra in plenul Camerei.
Pe scurt, declaratiile presedintelui:
1. Trebuie introduse reguli stricte pentru respectarea datoriei publice si a criteriului deficitului bugetar. Avem obligatia ca pana in 2012 sa revenim la un deficit de 3%.
2. Trebuie gasite sanctiuni mai multe si mai stricte legate de pactul de stabilitate si crestere
3. Asigurarea conformitatii si cadrelor bugetare nationale cu normele europene
4. Instituirea unui mecanism separat de supraveghere a echilibrelor macroeconomice din fiecare stat din zona euro
5. Lansarea semestrului european incepand cu 1 ianuarie 2011. Toate statele sunt obligate sa transmita CE proiectul de buget si proiectia multianuala pentru anul in curs si urmatorii trei ani, programul national de reforma si programul de convergenta pana la 30 aprilie 2011. Cele trei documente trebuie sa fie in acord, congruente cu politicile europene.
6. Crearea unui organism pentru solutionarea crizelor in zona euro. Pana in iunie 2013 Tratatul de la Lisabona va fi amendat, completat, pentru a fi infiintat acest mecanism.
UE nu apreciaza ca in viitor este ferita de crize, ceea ce a impus crearea acestui mecanism permanent. El vizeaza preventie si sanctiune, pentru ca statele sa nu mai ajung la derapaj economic.
UE nu apreciaza ca in viitor este ferita de crize, ceea ce a impus crearea acestui mecanism permanent. El vizeaza preventie si sanctiune, pentru ca statele sa nu mai ajung la derapaj economic.
• Sanctiunile vor fi de la cele financiare majore, pana la suspendarea dreptului de vot pentru o perioada in interiorul CE.
• Romania este cel mai putin expusa la suspendarea dreptului de vot, desi poate parea surprinzator.
• In 2012, Romania va reveni la un deficit in conformitate cu pactul respectiv.
Indeplinirea punctelor asumate in fata FMI
• Am constatat o totala unanimitate a partidelor si structurilor parlamentare din arcul guvernamental – ceea ce imi da sperante ca nu vom rata transa de la FMI si CE.
• Plasarea sumelor alocate investitiilor in primele doua trimestre ale anului 2011. Pana acum erau alocate in trimestrele 3 si 4 si practic erau banii care reglau deficitul prin anulari la investitii.
• Asupra acestui lucru am atentionat Coalitia, ca este necesara stabilirea proiectelor prioritare finantate din bugetul anului viitor. Apoi declansarea procedurilor de achizitie astfel incat in ianuarie, cand se aproba bugetul, sa se semneze contractele.
Nevoia modernizarii codului muncii
• S-a putut concluziona ca 1,6 milioane de romani lucreaza la negru si nu nuami ca nu platesc taxe,m dar nu le merge nici vechimea la pensie, ceea ce le creaza probleme si lor si patronatelor.
• Angajatorii sunt obligati sa semneze contracte dupa care au dificultati foarte mari in reducerea numarului de angajati.
• Ordonanta 50 nu este cu aplicare retroactiva! Nicio banca nu poate spune ca ordonanta reglementeaza ce s-a intamplat in trecut. Ea reglementeaza viitorul. Ordonanta trebuie transformata in lege.
• Cel care reglementeaza in mod direct activitatea bancilor este Banca Nationala. OPC poate sesiza BNR sa ia masuri legate de interzicerea unui produs bancar, de exemplu.
• Trebuie gasit acel echilibru in care clientul nu trebuie scutit de acel imprumut asumat oficial. Pe de alta parte BNR trebuie sa previna tentatia bancilor de a pune pierderile din creditele neperformante pe seama celor care au credite si si le platesc in continuare.
• Sunt un sustinator fara rezerve al neplatii niciunui comision la platile anticipate.
Participantii la consultari
• Prin neparticipare se izoleaza si este pacat. Sunt partide mari si pot contribui cu solutii
Presedintele a afirmat ca faptul ca partidele din opozitie nu vin la consultarile cu seful statului nici in conditiile in care se discuta teme importante, cum sunt cele legate de FMI, Schengen, MCV, echilibrele macroeconomice in UE, dovedeste lipsa de responsabilitate din partea acestora in privinta interesului national.
Basescu a spus ca va continua sa invite partidele de opozitie la consultari si ca acestea vor fi mai dese.
Consultarile solicitate de presedintele Traian Basescu au fost programate de la ora 12.00, iar subiectele abordate au vizat concluziile Consiliului European, relatia Romaniei cu FMI si perspectivele aderarii la spatiul Schengen.
Asa cum s-a intamplat si la ultimele intalniri ale sefului statului cu partidele parlamentare, la aceste consultari nu au participat decat formatiunile din arcul guvernamental, adica cele care au ajutat pana acum Guvernul sa reziste in Parlament la motiunile de cenzura.
Partidul National Liberal a anuntat ca, de acum inainte, nu va mai participa la consultari cu presedintele Romaniei, decat cu anumite exceptii: daca se va pune problema formarii unui nou Guvern sau daca va fi vorba de o eventuala dizolvare a Parlamentului.
Partidul Social Democrat a refuzat de asemenea sa participe la aceste consultari. Liderul PSD, Victor Ponta, a explicat ca aceste "pseudoconsultari" cu seful statului sunt doar "o piesa de teatru", "un gest neserios".
Partidul Conservator a anuntat ca reprezentantii acestui partid nu vor participa la discutiile de la Cotroceni, sustinand ca presedintele Basescu are de fapt un singur scop: bifarea unei noi consultari pe agenda politica.
Ultimele consultari solicitate de Traian Basescu au avut loc pe 11 octombrie, atunci cand i-a convins pe guvernanti sa fie de acord cu prevederea ca femeile sa iasa la pensie la 63 de ani.
Pe acelasi subiect: