"Avem aceasta problema, a managementului in companiile de stat si a calificarii fortei de munca"

"Romania trebuie sa se uite foarte bine la economia ei, sa vada daca este suficient de competitiva pentru a intra in zona euro", a mai spus Traian Basescu, adaugand ca, fara o economie competitiva, sansele de a supravietui si a continua evolutia in zona euro sunt extrem de mici.

Potrivit sefului statului, competitivitatea trebuie sa fie obiectivul major al actiunii interne a Guvernului. "Aici nu ne putem plange de investitorii straini, este clar. Sectorul privat este competitiv. (..) Marea problema este sectorul de stat, fie ca vorbim de marile companii de transport feroviar, fie ca vorbim de operatorii de energie sau producatorii de gaze", a spus Basescu. El a afirmat ca, in acest context, cuvantul de ordine care trebuie folosit este "restructurarea".

Presedintele a spus ca obiectivul major al Romaniei este sa continue procesele de integrare europena, pentru ca "nu poate ramane, economic, social, politic, in afara unui proces puternic de integrare in structurile europene, chiar daca ne aflam la periferie".

Presedintele a mai aratat ca trei dintre criteriile de la Maaschtrict sunt indeplinite, apreciind ca anul aceasta avem sansa sa indeplinim toate cele cinci criterii.

"Investitiile germane depasesc 6 miliarde euro. Lucru important adus:corectitudinea in afaceri"

Presedintele a adaugat ca investitiile germane in Romania depasesc 6 miliarde de euro, cel mai important lucru adus de germani tarii noastre fiind corectitudinea in afaceri. "Am privit la evolutia schimburilor comerciale romano-germane, este o crestere extrem de importanta a exporturilor Romaniei catre Germania si, de asemenea, o crestere importanta a importurilor Germaniei", a spus Traian Basescu in cadrul unei receptii organizate de Camera de Comert si Industrie Romano-Germana.

Seful statului a aratat ca, pentru primele noua luni ale anului 2013, s-a inregistrat o crestere a exporturilor de 8,4% si o crestere a importurilor din Germania, de 6,5%, iar investitiile germane depasesc 6 miliarde de euro, ceea ce situeaza Germania pe locul trei in randul investitorilor din economia romaneasca.

Presedintele a tinut sa mentioneze faptul ca Germania nu este numai un partener economic, ci si un partener politic al Romaniei in interiorul UE.

Basescu nu sustine acciza pe carburanti

Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, in cadrul unui eveniment al Camerei de Comert Romano-Gerrmane, ca este un sustinator al continuarii acordului cu FMI si ca intre el si Fond nu este o disputa, desi respinge accizarea suplimentara a carburantilor, potrivit Mediafax.

"Nu am vrut sa se inteleaga ca intre mine si FMI este o disputa", a spus seful statului, referindu-se la faptul ca nu este de acord cu acciza suplimentara pe combustibil, scrie Mediafax.

"Cu certitudine, sunt un sustinator al continuarii acordului cu Fondul. (..) In acelasi timp, nu vreau sa punem taxe inutile pentru a face cheltuieli inutile in bugetul de stat. Ma intereseaza in mod deosebit un deficit cat mai mic, dar este foarte important ce calitate au aceste cheltuieli din interiorul bugetului de stat", a spus seful statului, adaugand ca si el si-ar dori ca bugetul de stat sa aiba cheltuieli de buna calitate, nu care sa genereze ideea ca s-ar putea intoarce vremurile dinainte de criza.

Presedintele a precizat ca acesta este motivul pentru care s-a opus acestor masuri convenite intre Guvern si FMI, legate spre exemplu de cresterea accizei pe combustibil, pentru ca Romania are bani pentru investitii, sume uriase de la UE, bani imprumutati de la Banca Europeana de Investitii, apreciind ca trebuie sa fie avute in vedere trei elemente fundamentale pentru dezvoltarea economica a Romaniei si pentru crestere durabila. Potrivit sefului statului, primul pilon este bugetul de stat, cel de-al doilea pilon banii europeni si, cel de-al treilea, investitiile straine directe.

"Abordarea mea publica nu are nimic comun cu interese politice, eu nu mai candidez, dar as vrea sa nu punem o sarcina in plus prin accizarea excesiva a combustibilului. Romania are nevoie de conditii pentru dezvoltare in parametri normali. Voi sustine fara rezerve pastrarea, mentinerea accizei actuale la combustibil si nu sunt un adeversar al liberalizarii preturilor la energie", a mai spus Traian Basescu.  

"Nu sustin acciza pe carburanti. Nu blochez decizia, dar nu-mi cereti sa semnez!"

Anterior, la intalnirea cu delegatia FMI, presedintele Traian Basescu a spus ca nu va sustine introducerea accizei pe combustibil, precizand ca nu va bloca decizia Guvern-FMI, de data aceasta, dar sa nu i se ceara sa semneze aceste negocieri.

Presedintele Traian Basescu si-a exprimat speranta ca aceasta misiune a Fondului Monetar International in Romania va avea succes. 

Seful statului a adaugat: "Privind la ultima misiune a FMI din tara noastra, ne-am recapatat vechile obiceiuri. Imediat cum avem o mica crestere, incepem sa cheltuim mai mult si mai mult, iar acest lucru pregateste Romania pentru o noua criza". 

Seful statului a criticat in discutiile cu FMI masurile pe care Guvernul vrea sa le ia privind introducerea de noi taxe. 

"Ma uit, acum, la cheltuielile Guvernului, un buget relaxat din punctul de vedere al cheltuielor, si bineinteles ca, din cauza ineficientei colectarii taxelor, noi taxe au fost introduse. Nu critic largirea bazei de impozitare, o sustin, dar exagerarile de a pune taxe noi pe energie si acciza pe combustibil in special, consider ca este o mare greseala care va afecta si economia si populatia", a spus Traian Basescu. 

Presedintele a tinut sa mentioneze ca responsabilitatea pentru introducerea acestor masuri este a Guvernului si a Fondului Monetar International. 

"Bineinteles, responsabilitatea este a Guvernului si a dumneavoastra, dar o asemenea taxa nu va fi sustinuta, public, de catre mine, pentru ca nu cred ca aceasta este o solutie rezonabila. Nu blochez decizia dintre dumneavoastra si Guvern, de data aceasta, dar nu imi cereti sa semnez aceste negocieri!", a anuntat Traian Basescu. 

Presedintele a amintit in cadrul discutiei cu delegatia FMI despre situatia din anul 2010, cand Guvernul de la acea data a luat masuri dramatice pentru reducerea deficitului bugetar, prin taierea cu 25% a salariilor bugetarilor, prin introducerea de taxe noi, liberalizarea pietei muncii, reducerea numarului de posturi in sectorul bugetar. 

"Toate aceste masuri ne-au permis, de cand le-am adoptat, in mai 2010, pentru ca din 2011 sa avem din nou crestere economica", a mai aratat Traian Basescu, adaugand ca agricultura nu a fost, atunci, un suport pentru aceasta evolutie pozitiva.

Presedintele declara, pe 18 decembrie 2013, ca isi asuma explicarea, in ianuarie, in discutiile cu FMI, a erorilor legate cresterea accizei la carburant.

Guvernul vrea ca board-ul Fondului Monetar International sa aprobe doua evaluari ale acordului preventiv al Romaniei, dupa ce presedintele Traian Basescu a refuzat sa semneze ultimul memorandum, opunandu-se astfel introducerii accizei suplimentare de 7 eurocenti pe litru de carburanti, document care incheia evaluarea derulata la finele anului trecut de FMI.

Presedintele Traian Basescu a declarat in 14 ianuarie ca in curand va incepe vizita la Bucuresti a delegatiei FMI, mentionand, in acest context, ca decizia sa este ca acciza suplimentara la carburant sa nu se introduca.

La randul sau, premierul Ponta a anuntat ca de joi incep discutiile cu misiunea de evaluare a FMI, Guvernul fiind decis sa continue reformele asumate, iar blocajul presedintelui Basescu in aceasta privinta, motivat de "interese politice si electorale", va disparea dupa alegerile pentru Parlamentul European.

Ponta a afirmat ca "in mod normal" acciza de 7 eurocenti la carburanti va intra in vigoare de la 1 aprilie, pentru ca nici macar presedintele Traian Basescu nu se va mai putea opune, iar efectul acestei masuri va fi analizat dupa primul semestru.

O misiune a Fondului Monetar Interntional a sosit la Bucuresti, impreuna cu reprezentanti ai Comisiei Europene si Banca Mondiala, pentru discutii privind prima si a doua evaluare a acordului stand-by, vizita care se va incheia pe 5 februarie.