Indicele Stoxx 600 a urcat cu 0,1%, la cel mai ridicat nivel din ianuarie 2008, iar de la inceputul acestui an a avansat cu 2,4%, ca efect al imbunatatirii estimarilor de crestere economica de catre Banca Mondiala si FMI.

"Este o piata pe care iti poti alege bine actiunile. Investitorii pot profita de fluctuatiile actiunilor, in orice directie", a declarat Herbert Perus, director la Raiffeisen Capital Management in Viena.

Volumul tranzactiilor cu actiuni membre ale Stoxx 600 a fost cu 20% mai mare decat media ultimelor 30 de zile.

In Marea Britanie, Biroul National de Statistica a anuntat ca rata somajului a scazut puternic in intervalul septembrie-noiembrie, la 7,1%, de la 7,4% in perioada august-octombrie. Banca Angliei nu vede insa necesitatea majorarii imediate a dobanzii de politica monetara de la minimul record de 0,5%, asteptand imbunatatirea evolutiei economiei si cresterea salariilor.

Indicii nationali au scazut pe 10 din 18 piete de capital din Europa Occidentala. Indicele FTSE 100 si DAX al bursei din Frankfurt au coborat cu 0,1%, iar CAC 40 al bursei din Paris a avansat cu sub 0,1%.

Actiunile Rautaruukki au urcat cu 33%, cea mai mare crestere dupa 1992. Compania suedeza SSAB a facut o oferta de preluare a producatorului finlandez de otel si structuri metalice, printr-un schimb de actiuni in valoare de 1,56 miliarde de dolari. Titlurile SSAB au crescut cu 12%.

Actiunile ABB au coborat cu 3,6%, grupul inregistrand costuri de 260 de milioane de dolari din cauza unor probleme operationale.

PSA Peugeot Citroen a incheiat tranzactiile cu un avans de 5,8% al actiunilor. Un lider de sindicat a declarat ca producatorul auto francez ar putea desfiinta 1.500 de posturi in Franta, pe langa alte 11.200 de locuri de munca care vor fi eliminate pana in 2015, in cadrul actualului plan de restructurare.