"Misiunea va discuta cu autoritatile romane evolutiile economice recente si prioritatile in ceea ce priveste reformele economice. De asemenea, vor fi discutate masuri pentru compensarea veniturilor pierdute prin amanarea cu trei luni a majorarii accizei la carburanti, astfel incat sa fie asigurata tinta de deficit bugetar de 2,2% din PIB", a declarat intr-un comunicat reprezentantul rezident al FMI in Romania si Bulgaria, Guillermo Tolosa.
Discutiile cu autoritatile de la Bucuresti se poarta in contextul in care acordul cu FMI este pentru moment suspendat, dupa ce presedintele Basescu a refuzat sa il semneze. Totul a pornit de la majorarea cu 7 centi pe litru a accizei la carburanti, convenita de Guvern cu expertii internationali, la ultima vizita, de anul trecut. Presedintele spune ca masura nu este necesara, in timp ce premierul anunta, in continuare, ca va fi introdusa de la 1 aprilie.
Ministrul pentru buget, Liviu Voinea, a declarat marti, la Viena, ca acordul cu FMI este in derulare si a aratat ca economia a performat anul trecut mai bine decat au estimat autoritatile romane impreuna cu expertii internationali, cresterea din 2013 indreptandu-se spre 3%.
"Nu este nicio suspendare a acordului, acesta este in derulare. Chiar si in absenta unei scrisori aprobate, implementam toate masurile. Acelasi lucru este valabil si pentru memorandumul cu UE, care nu are nicio problema, deoarece evaluarile lor sunt la cate sase luni, iar in ianuarie va fi prima", a declarat Voinea.
Premierul Ponta a afirmat ca acciza de 7 eurocenti la carburanti va intra in vigoare de la 1 aprilie, pentru ca nici macar presedintele Traian Basescu nu se va mai putea opune, iar efectul acestei masuri va fi analizat dupa primul semestru.
Intrebat intr-un interviu la B1 TV, daca noua acciza va intra in vigoare de la 1 aprilie, Ponta a spus: "In mod normal, da". El a explicat ca nici presedintele Basescu nu se mai poate opune introducerii acestei accize, iar seful statului stie acest lucru.
Ponta a adaugat, ulterior, ca amanarea fost "un mic dar" facut presedintelui pe finalul mandatului, iar o evaluare a veniturilor aduse bugetului de acciza la carburnati va va fi realizata dupa primul semestru.
Premierul Victor Ponta a declarat, luni, inaintea sedintei BPN al PSD, ca discutiile cu delegatia FMI nu vor privi si masuri prin care sa fie compensata lipsa banilor cauzata de amanarea aplicarii accizei la carburanti. "Nu, nici vorba. Nu se poate discuta pana la 1 iulie. La 1 iulie tragem linie pe primul semestru si vedem daca suntem pe plus, pe minus fata de ceea ce avem prognozat si dupa 1 iulie, asa cum se face de fapt in fiecare an", a spus Ponta. El a aratat ca abia atunci se va putea veni cu masuri de rectificare pozitiva sau negativa, dupa caz.
Intr-o declaratie din 12 ianuarie, premierul sustinea ca acciza la carburanti va trebui majorata din luna aprilie, deoarece, daca amanarea acestei cresteri va afecta negativ bugetul, Guvernul va fi obligat sa renunte la alte masuri fiscale, precum scaderea contributiei de asigurari sociale.
Premierul Victor Ponta a declarat, saptamana trecuta, ca Romania a incheiat anul 2013 cu un deficit bugetar de 2,5% din PIB si o crestere economica de 2,7%, mai mare decat cea prognozata.
Pentru anul trecut, Guvernul, FMI si Comisia Europeana au anticipat o crestere economica de 2,2%, dupa ce initial tinta a fost fixata precaut la 1,6%.
Board-ul FMI a amanat in decembrie discutia privind evolutia acordului cu Romania, intrucat autoritatile nu au putut trimite scrisoarea suplimentara de intentie fara semnatura presedintelui.
Basescu a declarat, marti, ca in curand va incepe vizita la Bucuresti a delegatiei FMI, mentionand, in acest context, ca decizia sa este ca acciza suplimentara la carburant sa nu se introduca.
"Decizia mea este ca aceasta acciza suplimentara de 7 eurocenti, plus TVA, adica 8,68 eurocenti cu TVA aplicat, decizia mea categorica este ca aceasta taxa sa nu se introduca", a spus presedintele.
Basescu a sustinut ca estimarile privind scaderea pretului la combustibil reprezinta "o minciuna", iar daca de la 1 aprilie se vom mai adauga 41,8 bani la fiecare litru de benzina si motorina se va resimti si mai puternic in preturi si inflatie.
Mai mult, seful statului a aratat ca a transmis Guvernului locul de unde sa se reduca cheltuielile, iar cu ocazia vizitei Fondului Monetar International, va fi foarte atent ca recomandarile de tara care au fost facute Romaniei de Comisia Europeana sa fie introduse in scrisoarea catre Fond.
Presedintele declara, la finele lunii decembrie, ca isi asuma explicarea in luna ianuarie, in discutiile cu FMI, a erorilor legate de cresterea accizei la carburanti.
Romania are in derulare un acord in valoare de 4 miliarde de euro cu FMI si Uniunea Europeana, din care nu intentioneaza insa sa acceseze fonduri. Scopul acordului este de a proteja Romania de eventuale socuri pe pietele financiare si de a ajuta la reducerea costurilor de finantare.
Surse: Guvernul vrea sa ceara bani Fondului Monetar International pentru relansarea consumului
Guvernul a promis ca va propune FMI un pachet de masuri care sa-i faca pe romani sa-si scoata banii din banci si sa mearga la shopping. Si asta pentru ca, in ultimul an, desi veniturile populatiei au crescut, oamenii au cumparat chiar mai putin decat in 2012, asa ca statul nu a avut de unde sa ia bani din taxe si impozite. Asa ca, intr-un fel sau altul, consumul trebuie relansat.
O sursa apropiata de negocierile cu Fondul a confirmat pentru www.stirileprotv.ro ca pachetul de masuri “va fi pus in discutie cu ocazia misiunii Fondului”. Pe de alta parte, Guvernul a cerut 2 miliarde de euro de la FMi, dar trebuie sa si dea ceva in schimb. Iar daca vrea sa relanseze consumul nu poate oferi noi cresteri de taxe. Astfel incat la negocierile cu FMI oficialii romani vor trebui sa impace capra si varza. Iata ce s-ar putea discuta in urmatoarele zile.
Mai multe detalii despre acest subiect gasiti pe www.stirileprotv.ro.