"Din punctul de vedere al Guvernului, tot ceea ce am negociat cu Comsia Europeana, Fondul Monetar International si Banca Mondiala este valabil. Toate reformele pe care ni le-am asumat le facem in continuare. Exista un singur punct, care tine de interesul politic si electoral al presedintelui Basescu, dar care, probabil dupa alegerile europarlamentare, nu va mai fi un blocaj: presedintele refuza sa semneze ceea ce tine de presedinte din aceasta negociere, insa Guvernul isi asuma obligatiile, vrem sa le indeplinim, este spre binele Romaniei si interesele politico-electorale ale presedintelui dispar probabil dupa alegerile europarlamentare", a spus Victor Ponta, miercuri, la inceputul sedintei de Guvern, potrivit Mediafax.

El a adaugat ca ministrul Finantelor si ministrul-delegat pentru Buget au principala responsabilitate privind evaluarea stadiului indeplinirii angajamentelor.

Presedintele Traian Basescu a declarat in 14 ianuarie ca in curand va incepe vizita la Bucuresti a delegatiei FMI, mentionand, in acest context, ca decizia sa este ca acciza suplimentara la carburant sa nu se introduca.

Marti, premierul Victor Ponta a afirmat ca "in mod normal" acciza de 7 eurocenti la carburanti va intra in vigoare de la 1 aprilie, pentru ca nici macar presedintele Traian Basescu nu se va mai putea opune, iar efectul acestei masuri va fi analizat dupa primul semestru.

O misiune a Fondului Monetar Interntional vine la Bucuresti, impreuna cu reprezentanti ai Comisiei Europene si Banca Mondiala, pentru discutii privind prima si a doua evaluare a acordului stand-by, vizita care se va incheia pe 5 februarie.