"Daca exista o opozitie insuportabila, o presiune sociala insuportabila, sigur ca nimeni nu poate deveni dusmanul propriului lui popor si nu avem decat sa nu realizam cele ce ne-am angajat – reducerea de cheltuieli bugetare - si sa incercam sa ne finantam de pe piata libera", a spus Basescu. El s-a declarat insa convins ca Romania nu ar reusi sa faca aceste imprumuturi pe piata libera din cauza situatiei de pe piata financiara din Uniune.

El a spus ca va insista ca scrisoarea catre FMI sa plece in exact termenii in care a fost negociata, avand convingerea ca, decat marirea de taxe, este mai buna reducerea constrolata de venituri.

Presedintele a tinut sa prezinte "cancerul" din bugetul de stat.

"Salariile reprezinta 27% din bugetul de stat, cheltuielile sociale plus pensiile reprezinta 36 % din bugetul de stat. Va rog sa adunati: 27 plus 36 inseamna 63% din bugetul de stat pentru salarii in sectorul bugetar, plus cheltuielile sociale. Mai punem o cheltuiala fixa, care inseamna 1% din PIB, deci 3% din bugetul de stat – contributia noastra la bugetul UE. Deci in total 66% din bugetul de stat este cu cheltuieli salariale plus cheltuieli sociale plus taxa, contributia de 3% la bugetul UE", a explicat Basescu.

El a precizat ca "diferenta este destinata cheltuielilor materiale din spitale, din scoli, cheltuielilor cu Armata, cu Ministerul de Intere si cu alte institutii ale statului care trebuie sa functioneze".

"Sigur, cheltuielile din aceste sectoare nu se pot incadra in doar 34% din buget cat raman la dispozitie. Si atunci aceste cheltuieli se duc in deficit", a comentat seful statului.

Basescu a spus ca fara niciun fel de masuri de reducere a cheltuielilor din sistemul bugetar si a celor sociale, deficitul din acest an ar fi fost de minim 9,1% din PIB.

"9,1%, pentru usurinta sa spunem 9. Inmultiti cu 1,3 miliarde, cat inseamna un procent din PIB. Inseamna ca statul roman trebuia sa imprumute 11,7 miliarde de euro pentru a-si acoperi cheltuielile de functionare", a continuat presedintele.

El a spus ca prin reducerile anuntate, deficitul ar fi de 6,8%, in loc de 9,1 %, ceea ce, potrivit calculelor sale, inseamna aproape 8 miliarde de euro deficit.

"Deci 8,8 miliarde deficit prin reducere pensiilor si salariilor din sistemul bugetar", a spus presedintele, care a calculat in timpul declaratiei cat inseamna in miliarde de euro deficitul propus pentru 2010.

Presedintele a mai spus ca, din aceasta suma, circa patru miliarde trebuie imprumutate de pe piata libera.